Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta wersja schabowego na pewno zaskoczy. Mięso na obiad przyrządzone jest zupełnie inaczej niż klasyczny schabowy w panierce. Kotlety w okrągłej formie (prawie jak na mielone, ale większe), wzbogacone są o ciągnący się ser i dodatek sosu pomidorowego. Są bardzo pożywne i treściwe, zatem najlepiej odnajdą się w zestawieniu delikatnych sałatek, zamiast puree.
Naczynie żaroodporne, patelnia, nóż, deska do krojenia
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22520
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14817
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4603
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44106
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 608
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 608
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22520
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14817
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4603
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44106
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 608
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 608
Składniki
Zacznij od zmielenia mięsa. Schab pokrój w mniejsze plastry zmiel w maszynce do mielenia mięsa.
Przygotuj większą miskę. Do miski przełóż mięso, dodaj jajko, bułkę tartą oraz przyprawy. Mięso dokładnie wyrób i uformuj w okrągłe kotlety. Kotlety mogą być nieco grubsze. Tak przygotowane kotlety z zewnątrz obtocz w pozostałej bułce tartej.
Na patelni rozgrzej tłuszcz i obsmaż kotlety przez około 5-7 minut z każdej strony. Nie muszą być perfekcyjnie gotowe, ponieważ będą jeszcze zapiekane. Także najlepiej podsmażyć tak na 3/4.
Rozmiar pomidorów najlepiej dopasować do rozmiaru kotletów. Idealnie sprawdzą się większe pomidory.
Pomidory pokrój na plastry, ale nie za grube.
Przygotuj naczynie żaroodporne. Naczynie nie wymaga smarowania. Ułóż w naczyniu kotlety równolegle do siebie, a następnie nałóż na nie plastry pomidora, na środku dodaj ketchupu oraz majonezu (ilość wg uznania, ale na pewno podbiją smak). Dopraw solą i pieprzem.
Posyp całość żółtym serem i zapiekaj przez 10 minut w piekarniku do uzyskania ciągnącego się sera. Całość można posypać oregano lub bazylią do smaku.