Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażony bakłażan, czyli jak moja mama go nazwała "Ogrodowy schabowy". Mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz. Wykonanie jest dość czasochłonne, ale warto, bo to świetna wege alternatywa dla mięsnych kotletów.
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 463
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11162
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3919
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1354
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 463
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11162
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3919
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1354
Składniki
Bakłażany myjemy, wycieramy i nakłuwamy nożem w kilku miejscach. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Po ostudzeniu obieramy ze skóry, zostawiając ogonki. Bakłażany dociskamy delikatnie, aby powstały płaskie kotlety. Najlepiej robić to na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Bakłażany doprawiamy solą, pieprzem i papryką, posypujemy serem Grana Padano. Panierujemy po kolei w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Olej dobrze nagrzewamy, następnie smażymy bakłażany z obu stron na rumiany kolor. Po smażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy od razu. U mnie dodatkiem był kuskus ze szpinakiem i pasował idealnie!