Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażony bakłażan, czyli jak moja mama go nazwała "Ogrodowy schabowy". Mięciutki w środku i chrupiący na zewnątrz. Wykonanie jest dość czasochłonne, ale warto, bo to świetna wege alternatywa dla mięsnych kotletów.
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1330
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5856
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8843
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18518
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1330
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5856
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8843
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18518
Składniki
Bakłażany myjemy, wycieramy i nakłuwamy nożem w kilku miejscach. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 200 stopniach przez 60 minut. Po ostudzeniu obieramy ze skóry, zostawiając ogonki. Bakłażany dociskamy delikatnie, aby powstały płaskie kotlety. Najlepiej robić to na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru wody.
Bakłażany doprawiamy solą, pieprzem i papryką, posypujemy serem Grana Padano. Panierujemy po kolei w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Olej dobrze nagrzewamy, następnie smażymy bakłażany z obu stron na rumiany kolor. Po smażeniu odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy od razu. U mnie dodatkiem był kuskus ze szpinakiem i pasował idealnie!