Do góry

Dania główne Przepis na:

Skrzydełka marynowane w cydrze z syropem klonowym

Skrzydełka marynowane w cydrze z syropem klonowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2156 Ocena: 47985

Dodano:

Odsłon: 820

Czasami najlepsze pomysły przychodzą pod wpływem chwili...Cała siła smaku tkwi w przyprawach. Boskie połączenie cydru i syropu klonowego daje skrzydełkom niesamowitego smaku.

Składniki

  • 1 kg skrzydełek z kurczaka
  • 500 ml cydru
  • 200 ml syropu klonowego+50 ml do glazury
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorem
  • 200 ml sosu słodko-kwaśnego
  • 4 łyżki soku z limonki tajskiej
  • 1 łyżka pasty imbirowej
  • 1 łyżka płatków chili
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soli himalajskiej
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Skrzydełka płuczemy, czyścimy, osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Przygotowujemy marynatę:
    Cydr mieszamy z syropem klonowym, dodajemy posiekane: cebulę, czosnek, natkę pietruszki i szczypior razem z dymką. Następnie dodajemy sos słodko-kwaśny, sok z limonki, płatki chili, pastę imbirową, sos sojowy, oliwę, sól i pieprz. Wszystkie składniki mieszamy. Do mikstury wkładamy skrzydełka, odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Skrzydełka wyciągamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy marynatą (do ½ wysokości skrzydełek), oprószamy solą, przy pomocy pędzelka nakładamy warstwę syropu klonowego. Naczynie zakrywamy folią i pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Po tym czasie folię usuwamy i zapiekamy jeszcze 20 min.
    Z pozostałej marynaty możemy przygotować sos. Całość przelewamy do rondelka, dodajemy mąkę ziemniaczaną (1 łyżka rozpuszczona w niewielkiej ilości zimnej wody), zagotowujemy. Podajemy razem ze skrzydełkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń