Do góry

Dania główne Przepis na:

Słodycz sosu grzybowego w orientalnym bukiecie

Słodycz sosu grzybowego w orientalnym bukiecie

Autor:

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 659

Dodano:

Odsłon: 407

Wspaniały sos, który spowoduje że twoje podniebienie oszaleje na jego punkcie. Wspaniały do ziemniaków i pieczywa.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Słodycz sosu grzybowego w orientalnym bukiecie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do naczynia wkładamy cukier trzcinowy, sos sojowy, oliwę, 2-3 łyżek wody, sól i pieprz. Wkładamy pokrojone mięso , mieszamy i odstawiamy na ok. 30 min. do lodówki.

  2. W czasie kiedy mięso się marynuje namaczamy suszone grzyby oraz grzyby świeże. Wodę z namaczania 3-krotnie odlewamy. Po namoczeniu grzyby kroimy na paski bądź jak są małe można zostawić w całości.

  3. Kroimy warzywa cebulę w piórka, czosnek w talarki, imbir w kosteczkę oraz marchew w talarki.

    Kiedy wszystko już przygotowane wyjmujemy mięso i obsmażamy w sosie z marynaty. Obsmażone mięso przekładamy do garnka a następnie podsmażamy grzyby dodając soli i pieprzu do smaku. Przesmażone grzyby dodajemy do mięsa. To samo robimy z warzywami po przesmażeniu dodajemy do innych składników.

  4. Kiedy wszystkie składniki znajdują się w garnku zalewamy wodą i gotujemy od zagotowania ok. 45 min na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gwiazdki anyżu. Całość w trakcie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec w zależności jak kto lubi można zagęścić mąką lub pozostawić w formie lekko płynnej.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń