Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka, która powstała spontanicznie w wyniku tęsknoty za słońcem, latem, łąką, pachnącą trawą, złocistymi łanami zbóż i swobodą, jaką daje niewątpliwie ta pora roku. I za jazdą na rowerze, która - oprócz wiatru we włosach - wyzwala we mnie ogromną ilość endorfin i co rusz przesuwa granice wytrzymałości. Zależało mi, by potrawa była lekka i delikatna, stąd niewielka ilość chudego schabu oraz pełne witamin warzywa: marchew i pietruszka. Nie mogło się obyć bez własnoręcznie zbieranych grzybów, prawdziwków i koźlarzy, jednak w ilości, która nie zdominowała potrawy. Całość doprawiona kurkumą, listkami kolendry, różową solą ziarnistą, czarnym pieprzem i - oczywiście - nićmi chilli. Spoiwo stanowi sos ze słodkiej śmietanki i jajek. Z kolei ser, który jest niemal nieodłącznym elementem każdej zapiekanki, występuje tu w śladowych ilościach, w postaci przezroczystych płatków. Z cyklu: jednogarnkowe, pyszne i zdrowe!
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 61
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2513
Polecam.
Odsłon: 461
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 680
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2003
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 61
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2513
Polecam.
Odsłon: 461
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 680
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2003
Składniki
Suszone grzyby najlepiej namoczyć trochę wcześniej, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić (wodę z gotowania możecie wykorzystać jako bazę do sosu lub zupy). Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, najlepiej, jeśli będzie nie do końca miękki, tylko taki trochę al dente, ponieważ dojdzie jeszcze w piekarniku. Mięso opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z rozpuszczonym masłem, smażyć na złoty kolor. Pod koniec można podlać odrobiną wody, by doszło, doprawić przyprawą hiszpańską i pieprzem. Odstawić. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i po kolei przesmażyć na 1 łyżce oleju po kilka minut. Na koniec dodać po 1 łyżce wody. Naczynie żaroodporne - u mnie tym razem szklana forma do tart - posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, wysypać 1,5 woreczka ryżu, rozprowadzić równomiernie. Kolejno rozłożyć: grzyby, pietruszkę,
schab (wraz z sosem) oraz marchew. Posypać kolendrą, przykryć pozostałą ilością ryżu i obficie udekorować nićmi chilli.
W kubku połączyć śmietankę z jajkami, doprawić pieprzem i solą - jeśli macie, jak ja, to najlepiej kamienną z młynka, połączoną z suszonymi płatkami chilli. Zalać zapiekankę, przykryć folią aluminiową i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu "utemperować" płatki z sera Grana Padano, udekorować świeżym rozmarynem i serwować.