Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapiekanka, która powstała spontanicznie w wyniku tęsknoty za słońcem, latem, łąką, pachnącą trawą, złocistymi łanami zbóż i swobodą, jaką daje niewątpliwie ta pora roku. I za jazdą na rowerze, która - oprócz wiatru we włosach - wyzwala we mnie ogromną ilość endorfin i co rusz przesuwa granice wytrzymałości. Zależało mi, by potrawa była lekka i delikatna, stąd niewielka ilość chudego schabu oraz pełne witamin warzywa: marchew i pietruszka. Nie mogło się obyć bez własnoręcznie zbieranych grzybów, prawdziwków i koźlarzy, jednak w ilości, która nie zdominowała potrawy. Całość doprawiona kurkumą, listkami kolendry, różową solą ziarnistą, czarnym pieprzem i - oczywiście - nićmi chilli. Spoiwo stanowi sos ze słodkiej śmietanki i jajek. Z kolei ser, który jest niemal nieodłącznym elementem każdej zapiekanki, występuje tu w śladowych ilościach, w postaci przezroczystych płatków. Z cyklu: jednogarnkowe, pyszne i zdrowe!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16864
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23986
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16864
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23986
Składniki
Suszone grzyby najlepiej namoczyć trochę wcześniej, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić (wodę z gotowania możecie wykorzystać jako bazę do sosu lub zupy). Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, najlepiej, jeśli będzie nie do końca miękki, tylko taki trochę al dente, ponieważ dojdzie jeszcze w piekarniku. Mięso opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z rozpuszczonym masłem, smażyć na złoty kolor. Pod koniec można podlać odrobiną wody, by doszło, doprawić przyprawą hiszpańską i pieprzem. Odstawić. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i po kolei przesmażyć na 1 łyżce oleju po kilka minut. Na koniec dodać po 1 łyżce wody. Naczynie żaroodporne - u mnie tym razem szklana forma do tart - posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, wysypać 1,5 woreczka ryżu, rozprowadzić równomiernie. Kolejno rozłożyć: grzyby, pietruszkę,
schab (wraz z sosem) oraz marchew. Posypać kolendrą, przykryć pozostałą ilością ryżu i obficie udekorować nićmi chilli.
W kubku połączyć śmietankę z jajkami, doprawić pieprzem i solą - jeśli macie, jak ja, to najlepiej kamienną z młynka, połączoną z suszonymi płatkami chilli. Zalać zapiekankę, przykryć folią aluminiową i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po wyjęciu "utemperować" płatki z sera Grana Padano, udekorować świeżym rozmarynem i serwować.