Do góry

Dania główne Przepis na:

Słoneczna ryżowa zapiekanka

Słoneczna ryżowa zapiekanka

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2617

Dodano:

Odsłon: 2220

Zapiekanka, która powstała spontanicznie w wyniku tęsknoty za słońcem, latem, łąką, pachnącą trawą, złocistymi łanami zbóż i swobodą, jaką daje niewątpliwie ta pora roku. I za jazdą na rowerze, która - oprócz wiatru we włosach - wyzwala we mnie ogromną ilość endorfin i co rusz przesuwa granice wytrzymałości. Zależało mi, by potrawa była lekka i delikatna, stąd niewielka ilość chudego schabu oraz pełne witamin warzywa: marchew i pietruszka. Nie mogło się obyć bez własnoręcznie zbieranych grzybów, prawdziwków i koźlarzy, jednak w ilości, która nie zdominowała potrawy. Całość doprawiona kurkumą, listkami kolendry, różową solą ziarnistą, czarnym pieprzem i - oczywiście - nićmi chilli. Spoiwo stanowi sos ze słodkiej śmietanki i jajek. Z kolei ser, który jest niemal nieodłącznym elementem każdej zapiekanki, występuje tu w śladowych ilościach, w postaci przezroczystych płatków. Z cyklu: jednogarnkowe, pyszne i zdrowe!

Składniki

  • 2 woreczki ryżu jaśminowego
  • 360 g schabu wieprzowego w plastrach
  • 1 kopiata garść suszonych grzybów (najlepiej mieszanych)
  • 1 duża pietruszka (korzeń)
  • 3 marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • woda
  • 250 ml słodkiej śmietanki 18%
  • 2 jaja (L)
  • niewielki kawałek sera Grana Padano
  • 1 łyżka kurkumy
  • nici chilli
  • 1 łyżeczka suszonych listków kolendry
  • 1 łyżka przyprawy hiszpańskiej (lub innej ulubionej mieszanki do mięs)
  • sól (jodowana oraz kamienna różowa), świeżo zmielony pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Suszone grzyby najlepiej namoczyć trochę wcześniej, ugotować w osolonej wodzie i odcedzić (wodę z gotowania możecie wykorzystać jako bazę do sosu lub zupy).
    Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy, najlepiej, jeśli będzie nie do końca miękki, tylko taki trochę al dente, ponieważ dojdzie jeszcze w piekarniku.
    Mięso opłukać, osuszyć i oczyścić z błonek, pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię z rozpuszczonym masłem, smażyć na złoty kolor. Pod koniec można podlać odrobiną wody, by doszło, doprawić przyprawą hiszpańską i pieprzem. Odstawić.
    Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i po kolei przesmażyć na 1 łyżce oleju po kilka minut. Na koniec dodać po 1 łyżce wody.
    Naczynie żaroodporne - u mnie tym razem szklana forma do tart - posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek, wysypać 1,5 woreczka ryżu, rozprowadzić równomiernie. Kolejno rozłożyć: grzyby, pietruszkę,

  2. schab (wraz z sosem) oraz marchew. Posypać kolendrą, przykryć pozostałą ilością ryżu i obficie udekorować nićmi chilli.

  3. W kubku połączyć śmietankę z jajkami, doprawić pieprzem i solą - jeśli macie, jak ja, to najlepiej kamienną z młynka, połączoną z suszonymi płatkami chilli.
    Zalać zapiekankę, przykryć folią aluminiową i wstawić na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
    Po wyjęciu "utemperować" płatki z sera Grana Padano, udekorować świeżym rozmarynem i serwować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 stycznia Znów widzę pyszności na ... chciałem powiedzieć - talerzu, a tu naczynie żaroodporne ;p

"Z cyklu: jednogarnkowe, pyszne i zdrowe!" - Zgadzam się w 200%, bo i oszczędność czasu, garów i wody, no i szybciej delektujemy się tym, co zrobiliśmy :) Smakowicie wygląda ta zapiekanka i przypomina mi trochę pola rzepaku ;p Kolejna pozycja do zrobienia :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń