Do góry

Dania główne Przepis na:

Smaczne kluski ślaskie bez jajek

Smaczne kluski ślaskie bez jajek

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 2161

Dodano:

Odsłon: 6991

Kluski śląskie wbrew pozorom są szybkim daniem. Pierwsze zrobienie klusków w domu odkładałam kilka dni ponieważ wydawało mi się że są pracochłonne. Szczególnie pracochłonne wydawało mi się robienie kulek z dołeczkiem. Jednak myliłam się . Kluchy wcale nie wymagają od nas tak wielkiego zaangażowania. A najważniejsze jest to , że świetnie smakują zarówno podane ze skwarkami jak i sosem.

Składniki

  • 8-9 ziemniaków
  • 25 dkg mąki ziemniaczanej
  • sól do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Smaczne kluski ślaskie bez jajek

Przygotowanie

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę na drobnych oczkach lub porządnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, tak aby nie było grudek. Ziemniaki dzielimy na 4 części . Wyjmujemy 1 część i dodajemy tyle samo mąki ile zajmowała miejsca w garnku. Dodajemy wyjęte ziemniaki i wszystko ugniatamy.

    Zagotowujemy w garnku wodę z 1 płaską łyżką soli. Z masy ziemniaczanej formujemy małe kulki z dołeczkiem. Gotujemy w wrzącej wodzie ok 2 minuty.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 21 lutego 2016 Też robię bez jajka z jajkiem są twardsze.

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń