Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z twarogiem - smak mojego dzieciństwa. Zawsze, gdy zostawał rosołowy makaron, Mama podgrzewała go na masełku i podawała z serem białym i kleksem śmietany. Uwielbiałam go, zarówno na słono, jak i słodko, gdy kluseczki posypane były cukrem. Dziś postanowiłam wrócić do tych smaków, ale trochę je urozmaicić i powiem szczerze, że ta wersja bardzo nam smakowała. Danie szybkie, proste, smaczne i bardzo sycące ;)
Polecam.
Odsłon: 812
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1525
Polecam.
Odsłon: 812
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1525
Składniki
Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i szczypty cukru. Następnie przygotowujemy lekki sos czosnkowo - koperkowy: Do miseczki dodajemy jogurt, mleko, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego świeżego koperku i dokładnie mieszamy. Na koniec doprawiamy solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy masełko, wsypujemy makaron i kruszymy twaróg. Wszystko mieszamy i podgrzewamy razem przez chwilę. Całość podajemy z wcześniej przygotowanym sosem, doprawiamy pieprzem i posypujemy koperkiem. Życzę smacznego! :)