Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażone pierożki z mięsnym farszem możesz przygotować z klasycznego, polskiego ciasta na pierogi. Jeszcze lepiej sprawdzi się ciasto na meksykańskie empanadas.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4270
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 664
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 986
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3924
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 802
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 988
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4270
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 664
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 986
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3924
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 802
Składniki
Przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj płynne, przestudzone masło, żółtko i sól. Stopniowo wlewaj mleko, zagniatając ciasto dłonią. Gotowe ciasto nie może się kleić do rąk. Powinno być gładkie i elastyczne, wyreguluj konsystencję ilością mleka. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą, by nie wysychało i odłóż na pół godziny do lodówki.
Obierz cebulę i pokrój w kosteczkę. Przeciśnij przez praskę czosnek. Roztop na patelni część masła, uważając, by się nie przypaliło. Podduś na nim cebulę, aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodaj czosnek, a po chwili mięso i resztę masła.
Wysmaż mięso na brązowy kolor, cały czas mieszając, by nie zbiło się w grudki. W trakcie smażenia dodaj do niego wszystkie przyprawy (sól – na końcu). Przestudź farsz i wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem.
Podziel ciasto na 2-3 porcje. Każdą po kolei rozwałkuj na cienki placek. Wykrój z niego kółka o średnicy około 10 cm. Na każde kółko nałóż porcję farszu i szczelnie je zalep z pomocą widelca. Wykorzystaj w ten sposób całe ciasto i farsz.
Rozgrzej w głębokiej patelni sporą ilość oleju. Partiami wysmaż na nim pierożki na złocisty kolor. Obracaj na drugą stronę w trakcie smażenia.