Do góry

Dania główne Przepis na:

Smażony kurczak z orzechami nerkowca (Gai Pad Med)

Smażony kurczak z orzechami nerkowca (Gai Pad Med)

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 667

Dodano:

Odsłon: 625

Czego chcieć więcej, sprawdzone składniki plus orzechy nerkowca w dużej ilości – ta tajska potrawa zachwyca :)

Składniki

  • 250 g filetów z kurczaka, pokrojonych w drobną kostkę
  • zklanka orzechów nerkowca
  • 1 mała cebula, obrana i pokrojona w ósemki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 cebula dymka, pokrojona w kawałki 3 cm (tylko zielone części)
  • 3 papryczki chili
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 6 łyżek oliwy
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kurczaka obtoczyć w mące, odstawić na bok.

  2. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę (3 łyżki), chili – całe – przekuwamy w kilku miejscach, np nożem i wrzucamy na patelnię. Smażymy na małym/średnim ogniu około 5 minut. Zdejmujemy z patelni.

  3. Na tej samej smażymy kurczaka, aż nie będzie surowy, zdejmujemy kurczaka z patelni.

  4. W misce mieszamy cukier, sos rybny i sos sojowy.

  5. Na patelni rozgrzewamy kolejne trzy łyżki oliwy, smażymy czosnek przez 30 sekund. Dodajemy cebulę i ponownie chili – smażymy 1 minutę. Następnie dodajemy na patelnię wymieszany sos rybny, cukier, i sos sojowy – smażymy całość kolejną minutę.

  6. Dodajemy do patelni kurczaka i orzech nerkowca, smażymy całość przez 2-3 minuty. Dodajemy dymkę, zdejmujemy z ognia i podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń