Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażony makaron chow mein z warzywami i marynowanym tofu - pyszne i proste danie pełne orientalnych smaków.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 843
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 843
Składniki
Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy dobrze się zamarynuje i nabierze odpowiedniego smaku. Kroimy je w kostkę i mieszamy ze wszystkimi składnikami marynaty - olejem, sosem sojowym, cukrem, imbirem i chilli. W lodówce zostawiamy na 24h, co jakiś czas mieszamy. Wyciągamy na pół godziny przed przygotowaniem dania. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut, potem kroimy w paski. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, pora kroimy w plasterki, a paprykę w paski. Na oleju sezamowym przesmażamy czosnek przez około minutę. Dodajemy pozostałe warzywa oraz grzyby mun, sos sojowy i przyprawy. Smażymy jeszcze 3-4 minuty. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i smażymy jeszcze 2 minuty. Na osobnej patelni smażymy tofu. Nie dodajemy już oleju, wystarczy ten, który był w marynacie. Smażymy kostki, aż zarumienią się z każdej strony. Na talerzu układamy makaron z warzywami, na nim tofu. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i sezamem.