Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smażony makaron chow mein z warzywami i marynowanym tofu - pyszne i proste danie pełne orientalnych smaków.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15489
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4648
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 328
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2789
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5037
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15489
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4648
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 328
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2789
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 5037
Składniki
Tofu najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy dobrze się zamarynuje i nabierze odpowiedniego smaku. Kroimy je w kostkę i mieszamy ze wszystkimi składnikami marynaty - olejem, sosem sojowym, cukrem, imbirem i chilli. W lodówce zostawiamy na 24h, co jakiś czas mieszamy. Wyciągamy na pół godziny przed przygotowaniem dania. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut, potem kroimy w paski. Czosnek kroimy w drobną kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki, pora kroimy w plasterki, a paprykę w paski. Na oleju sezamowym przesmażamy czosnek przez około minutę. Dodajemy pozostałe warzywa oraz grzyby mun, sos sojowy i przyprawy. Smażymy jeszcze 3-4 minuty. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i smażymy jeszcze 2 minuty. Na osobnej patelni smażymy tofu. Nie dodajemy już oleju, wystarczy ten, który był w marynacie. Smażymy kostki, aż zarumienią się z każdej strony. Na talerzu układamy makaron z warzywami, na nim tofu. Posypujemy orzeszkami ziemnymi i sezamem.