Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwona soczewica duszona z kiełbasą, cebulą, czosnkiem i chili. Proste, odżywcze i sycące danie. *Soczewica jest wysoko ceniona wśród wegetarian. Wynika to z tego, że jest bogatym źródłem białka niezwierzęcego. W 100g surowej soczewicy jest aż 25g białka! Ponadto jest doskonałym źródłem błonnika oraz minerałów.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182100
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44660
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182100
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 251
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy w drobne kawałki, czosnek obieramy i rozgniatamy bądź ścieramy. Jeśli zdecydowaliśmy się na kiełbasę, kroimy w kółka. UWAGA: Zadbajmy wcześniej o ugotowanie soczewicy. Zajmie nam to 10 minut. Odmierzoną ilość soczewicy wrzucamy do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy bądź oleju.
Na rozgrzaną patelnię, dodajemy trochę tłuszczu i dodajemy cebulę razem z kiełbasą. Jeśli wolimy kiełbasę dobrze przysmażoną aniżeli uduszoną, wrzucamy kiełbasę najpierw bez cebuli. Smażymy na małym ogniu aż cebula zmięknie.
Dodajemy soczewicę, starannie, ale delikatnie wszystko razem mieszamy. Na tym etapie dodajemy wszystkie przyprawy.
Dodajemy zawartość puszki z pomidorami, łącznie z sokami. Pomidory możemy lekko rozgnieść drewnianą łyżką, aby łatwiej nam się wszystko dusiło.
Jeśli soczewica ładnie nasiąkła pomidorami lecz jest nadmiar soków w patelni. Po prostu przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień na minimalny i dusimy przez kilka minut.
Podawać póki gorące, serwować z pieczywem lub bez. Pamiętajcie, że soczewica jest naprawdę sycąca dzięki dużej zawartości węglowodanów i błonnika, więc nabierać rozsądnie. :) Smacznego!