Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czerwona soczewica duszona z kiełbasą, cebulą, czosnkiem i chili. Proste, odżywcze i sycące danie. *Soczewica jest wysoko ceniona wśród wegetarian. Wynika to z tego, że jest bogatym źródłem białka niezwierzęcego. W 100g surowej soczewicy jest aż 25g białka! Ponadto jest doskonałym źródłem błonnika oraz minerałów.
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 667
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 142
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 73
Polecam. Trudno się oprzeć. Jesienią smakują najlepiej.
Odsłon: 667
Warto zapakować jesienne warzywa do słoików. Polecam.
Odsłon: 142
Kopytka ziemniaczane z sosem ragout. Pomysł na to danie narodził się na wakac...
Odsłon: 73
Składniki
Cebulę obieramy i kroimy w drobne kawałki, czosnek obieramy i rozgniatamy bądź ścieramy. Jeśli zdecydowaliśmy się na kiełbasę, kroimy w kółka. UWAGA: Zadbajmy wcześniej o ugotowanie soczewicy. Zajmie nam to 10 minut. Odmierzoną ilość soczewicy wrzucamy do lekko osolonego wrzątku z dodatkiem oliwy bądź oleju.
Na rozgrzaną patelnię, dodajemy trochę tłuszczu i dodajemy cebulę razem z kiełbasą. Jeśli wolimy kiełbasę dobrze przysmażoną aniżeli uduszoną, wrzucamy kiełbasę najpierw bez cebuli. Smażymy na małym ogniu aż cebula zmięknie.
Dodajemy soczewicę, starannie, ale delikatnie wszystko razem mieszamy. Na tym etapie dodajemy wszystkie przyprawy.
Dodajemy zawartość puszki z pomidorami, łącznie z sokami. Pomidory możemy lekko rozgnieść drewnianą łyżką, aby łatwiej nam się wszystko dusiło.
Jeśli soczewica ładnie nasiąkła pomidorami lecz jest nadmiar soków w patelni. Po prostu przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień na minimalny i dusimy przez kilka minut.
Podawać póki gorące, serwować z pieczywem lub bez. Pamiętajcie, że soczewica jest naprawdę sycąca dzięki dużej zawartości węglowodanów i błonnika, więc nabierać rozsądnie. :) Smacznego!