Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na soczyste, bardzo aromatyczne mięso wołowe, które po odpowiednim przygotowaniu jest delikatne i kruche.
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37376
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 48
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 125
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 112
Składniki
Na początku przygotowujemy marynatę do mięsa (najlepiej zrobić to wieczorem i wstawić wołowinę na noc do lodówki). Do miseczki dodajemy olej, sos sojowy, ocet balsamiczny i syrop klonowy. Mieszamy wszystkie ciecze do momentu ich połączenia. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty na drobnych oczkach imbir oraz przyprawy: oregano, pieprz czary oraz cayenne. Wszystko jeszcze raz mieszamy i odstawiamy na chwilę. Mięso myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w średniej wielkości paski*. * Ważne jest to, aby użyć dobrej, świeżej wołowiny, o jak najmniejszej ilości włókien. Wtedy zyskamy pewność, że mięso po przygotowaniu nie będzie twarde. Następnie każdy kawałek nacieramy dokładnie marynatą, a pozostałą jej część wlewamy do naczynia, w którym będą marynowały się paski wołowe.
Kolejnego dnia, na teflonowej patelni podsmażamy paski przez około 5 minut z każdej strony.* * nie musimy już dodawać oleju, gdyż ten został użyty do marynaty. Następnie przekładamy paski do naczynia żaroodpornego, zalewamy pozostałością marynaty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 35 do 45 minut. * Jeśli przed włożeniem do piekarnika ilość marynaty jest zbyt mała to warto dodać do pasków dodatkową łyżkę sosu sojowego i podlać je białym winem. Gotowe paski podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję kulki jaglane i zasmażane buraczki. Życzę smacznego! :)