Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 460
Dodano: 18.11.2016
Odsłon: 4328
1-2 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
W parowniku ustawionym na 10 min w temperaturze 100 stopni parujemy filety otulone świeżym rozmarynem oraz gałązkami świeżego tymianku, rybę wcześniej doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy ziołami.
Jeśli gotujemy rybę w parowniku , może być ona jeszcze zamrożona , jeśli chcemy by była już odmrożona , wyciągamy ją wieczorem dnia poprzedniego i przekładamy do lodówki. Rano jest gotowa.
Po ok. 10 minutach wyjmujemy uparowaną rybkę i przekładamy na rozgrzaną patelnię , (nie dodaję oliwy , ryba sama wytworzy tłuszcz na którym będzię się smażyć) .
Następnie piękę rybę na patelni ok. 15 minut na dosyć dużym ogniu , pilnując by ładnie usmażyć ją z każdej strony.
Filety mamy gotowe, a aromatyczny zapach jaki unosi się z upieczonej ryby nie pozwala nam długo czekać na jej konsumpcję.
Na koniec kroimy cytrynę na dwie ćwiartki i wyciskamy po jednej na fileta.
Rybkę możemy zjeść z pieczonymi ziemniakami lub puree .Jako dodatek świetnie sprawdza się sałatka z sosem winegret lub pieczona albo duszona marchewka.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)