Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos boloński to klasyka kuchni włoskiej – mięsny sos z pomidorami i warzywami, który pasuje szczególnie dobrze do makaronów, ale nie tylko. Jest aromatyczny, wytrawny, o lekko kremowej konsystencji dzięki zawartości mleka i masła. Choć wymaga dość długiego czasu przygotowania, to z pewnością warto.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 17637
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1043
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4351
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1004
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1217
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4190
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 17637
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1043
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4351
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1004
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1217
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4190
Składniki
Cebulę pokrój w kostkę, tak samo jak seler, czosnek i marchewkę.
W garnku o grubym dnie rozpuść masło. Dodaj cebulę i połowę soli. Smaż aż stanie się przezroczysta, przez ok. 2 minuty.
Dodaj seler i marchewkę, a następnie smaż całość do miękkości, przez ok. 2 minuty. Dołóż czosnek i trzymaj na ogniu przez kolejną minutę.
Dodaj wołowinę i pieprz. Zrumień mięso, rozdrabniając je łyżką podczas gotowania.
Gdy mięso mielone się zrumieni, wlej mleko i wino. Dopraw pozostałą solą. Mieszaj od czasu do czasu, przez ok. 30 minut, do odparowania nadmiaru płynu.
Dodaj pomidory z puszki i zgnieć je. Wymieszaj do połączenia. Zmniejsz ogień po tym, jak całość zacznie wrzeć.
Sos boloński gotuj bez przykrycia przez ok. 3 godziny, mieszając od czasu do czasu. W przypadku nadmiernego wysychania dania, wlewaj niewielkie ilości wody. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Sos podawaj z dodatkiem makaronu, ale sprawdzi się też ryż czy kasza.