Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sos boloński to klasyka kuchni włoskiej – mięsny sos z pomidorami i warzywami, który pasuje szczególnie dobrze do makaronów, ale nie tylko. Jest aromatyczny, wytrawny, o lekko kremowej konsystencji dzięki zawartości mleka i masła. Choć wymaga dość długiego czasu przygotowania, to z pewnością warto.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 98
Super sałatka na różne okazje.
Odsłon: 73
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 98
Super sałatka na różne okazje.
Odsłon: 73
Składniki
Cebulę pokrój w kostkę, tak samo jak seler, czosnek i marchewkę.
W garnku o grubym dnie rozpuść masło. Dodaj cebulę i połowę soli. Smaż aż stanie się przezroczysta, przez ok. 2 minuty.
Dodaj seler i marchewkę, a następnie smaż całość do miękkości, przez ok. 2 minuty. Dołóż czosnek i trzymaj na ogniu przez kolejną minutę.
Dodaj wołowinę i pieprz. Zrumień mięso, rozdrabniając je łyżką podczas gotowania.
Gdy mięso mielone się zrumieni, wlej mleko i wino. Dopraw pozostałą solą. Mieszaj od czasu do czasu, przez ok. 30 minut, do odparowania nadmiaru płynu.
Dodaj pomidory z puszki i zgnieć je. Wymieszaj do połączenia. Zmniejsz ogień po tym, jak całość zacznie wrzeć.
Sos boloński gotuj bez przykrycia przez ok. 3 godziny, mieszając od czasu do czasu. W przypadku nadmiernego wysychania dania, wlewaj niewielkie ilości wody. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Sos podawaj z dodatkiem makaronu, ale sprawdzi się też ryż czy kasza.