Do góry

Dania główne Przepis na:

Sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

Autor:

Przepisów i artykułów: 86 Ocena: 216

Dodano:

Odsłon: 509

Doskonały do ryżu. Nadaje się po pasteryzowania i przechowywania w słoikach.

Składniki

  • Syrop z daktyli (2 łyżki) - może też być miód
  • Sok z 1 cytryny
  • Sok z połowy pomarańczy
  • Ananas z puszki i pół zalewy
  • Sos sojowy (1 łyżka)
  • Marchew (1 sztuka)
  • Papryka czerwona (1sztuka)
  • Cebula (1 sztuka)
  • Pierś z kurczaka
  • Mąka ziemniaczana lub tapioka (1 łyżka)
  • Sól
  • Pieprz
  • Pomidory (400g obranych że skórki i zbledowanych)
  • Kukurydza konserwowa (1/2 puszki)
5-6 os. 30 min łatwe drogie
Reklama
Reklama
Sos słodko-kwaśny

Przygotowanie

  1. Usmażyć pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka doprawioną solą i pieprzem. Odłożyć na talerz.

  2. Wyciśnięte soki z cytryny i pomarańczy wlać do woka, dodać syrop daktylowy (można zastąpić miodem) zalewę z ananasa i sos sojowy. Wymieszać do połączenia składników i zagotować.

  3. Dodać zblendowane pomidory.
    Dorzucić pokrojoną w słupki marchewkę, cebulę w piórkach, pokrojoną w paski paprykę, kawałki ananasa i kukurydzę. Całość gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut. Dorzucić usmażone wcześniej mięso.

  4. W połowie szklanki zimnej wody dokładnie wymieszać mąkę ziemniaczaną lub tapiokę, a następnie wlać do woka. Całość zagotować ciągle mieszając. Sos ładnie zgęstnieje.

  5. Podawać z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń