Spaghetti
Składniki
- cebula, 1 szt
- pieczarki, 20 dkg
- świeże pomidory, 2 szt
- pomidory w puszce, 1 szt
- przecier pomidorowy, duża łyżka
- mięso mielone wieprzowe, 20 dkg
- makaron spaghetti, pół opakowania
- ser żółty lub parmezan, ok 10 dkg
- przyprawy: vegeta, sól, pieprz, bazylia
- Natka pietruszki, 3 duże łyżki
- mąka do zagęszczenia
Składniki
- cebula, 1 szt
- pieczarki, 20 dkg
- świeże pomidory, 2 szt
- pomidory w puszce, 1 szt
- przecier pomidorowy, duża łyżka
- mięso mielone wieprzowe, 20 dkg
- makaron spaghetti, pół opakowania
- ser żółty lub parmezan, ok 10 dkg
- przyprawy: vegeta, sól, pieprz, bazylia
- Natka pietruszki, 3 duże łyżki
- mąka do zagęszczenia

Etapy przygotowania
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Lekko solimy i chwilę dusimy.
Świeże pomidory blanszujemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do pieczarek. Po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy pieprzem i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Mięso mielone wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy lekko podsypując vegetą. Gdy będzie usmażone rozdrabniamy je dokładnie widelcem i dodajemy do sosu z pomidorów. Całość przyprawiamy bazylią i gotujemy kilka minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju lub oliwy.
Jeśli sos bedzie rzadki należy zagęścić go lekko mąką. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i mieszamy.
Makaron nakładamy na talerze, na środek nakładamy sos i całość posypujemy serem. Można na kilkanaście sekund włożyć do mikrofali, aby się stopił (ale jeśli sos i makaron są gorące nie jest to konieczne).
Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (5)
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 53

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2074

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 872

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17839
Ostatnio komentowane przepisy
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 53

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2074

Fasola po grecku, czyli gigantes plaki, to rodzaj zapiekanki warzywnej. Trady...
- Polska
- Grecka
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Pomidorowa
- Warzywa
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 872

Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 17839



Składniki
- cebula, 1 szt
- pieczarki, 20 dkg
- świeże pomidory, 2 szt
- pomidory w puszce, 1 szt
- przecier pomidorowy, duża łyżka
- mięso mielone wieprzowe, 20 dkg
- makaron spaghetti, pół opakowania
- ser żółty lub parmezan, ok 10 dkg
- przyprawy: vegeta, sól, pieprz, bazylia
- Natka pietruszki, 3 duże łyżki
- mąka do zagęszczenia
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do cebuli. Lekko solimy i chwilę dusimy.
Świeże pomidory blanszujemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do pieczarek. Po kilku minutach dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy pieprzem i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Mięso mielone wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy lekko podsypując vegetą. Gdy będzie usmażone rozdrabniamy je dokładnie widelcem i dodajemy do sosu z pomidorów. Całość przyprawiamy bazylią i gotujemy kilka minut.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek oleju lub oliwy.
Jeśli sos bedzie rzadki należy zagęścić go lekko mąką. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki i mieszamy.
Makaron nakładamy na talerze, na środek nakładamy sos i całość posypujemy serem. Można na kilkanaście sekund włożyć do mikrofali, aby się stopił (ale jeśli sos i makaron są gorące nie jest to konieczne).
Świetny przepis. Osobiście uwielbiam spaghethii bolognese! Do tej pory sama robiłam mieszanki przypraw, ale ostatnio w sklepie wpadła mi w ręce przyprawa knorra - naturalnie smaczne. Świetna kompozycja przypraw, bez chemii i wzmacniaczy smaku. I powiem Wam szczerze, że makaron z sosem i takim dodatkiem mogłabym jeść w zasadzie codziennie:)
Bardzo apetycznie podane.
wygląda pysznie nigdy nie dodawałam pieczarek do spaghetti ,koniecznie muszę spróbować
mniam mniam, własnie dzisiaj na obiad mam bardzo podobne spaghetti :-)
Robię bardzo podobnie, tylko daję duuużo czosnku :)