Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoski klasyk, który jak mawiają został wymyślony przez prostytutki, żeby wabić potencjalnych klientów do swych przybytków, cudownymi zapachami jedzenia. Jest to danie, które teoretycznie miało swój początek w Neapolu, ale jest też wersja z Lacjum, która dopuszcza makarony takie jak penne oraz filety z anchois, które przez dłuższy czas były nie do pomyślenia w neapolitańskiej wersji, a obecnie zdarza się tak robić nawet tam. Zresztą słusznie moim zdaniem, bo anchois nadają całości to coś :). Przepis zaczerpnąłem z książki "Italia na Talerzu" autorstwa Francis-Regis Gaudry. Robiłem to już dobrych kilka razy i trochę pozmieniałem ilości, adekwatnie do użytego makaronu, zwiększając np. ilość pomidorów o jakieś 50%, żeby makaron nie wyszedł zbyt suchy i był dobrze oblepiony sosem; na zdjęciu w książce bowiem, makaron prawie pływał w czerwieni, a w rzeczywistości, przy zamieszczonych proporcjach, ledwie było widać, że to sos na bazie pomidorów. W miarę proste i w miarę szybkie danie (ok. 40 minut), które jest wręcz uzależniająco pyszne. Nawet moja żona, która jest szczuplutką 55 kg kobitką, zazwyczaj wcina przynajmniej 3 talerze.
małe sitko, cedzak, duża miska, głęboka patelnia 3,5 l, wysoki 5 l garnek, ew. tłuczek do ziemniaków
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 480
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 820
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 480
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 820
Składniki
Zagotuj wodę, opłucz i osusz pomidory, natkę pietruszki oraz ostrą papryczkę. Odsącz kapary z zalewy, przełóż do małej miseczki i oprósz je szczyptą soli.
Obierz czosnek, filety z anchois opłucz w wodzie i osusz ręcznikami papierowymi. Pomidory włóż do miski i zalej wrzątkiem na ok. 3 - 4 minuty. a następnie wylej wodę, obierz je z skórki, wykrój twardą część wraz z szypułką i rozgnieć na miazgę. Posiekaj filety z anchois i papryczkę drobno, a czosnek bardzo drobno.
Oliwki pokrój zgrubnie - np. na 3 części każdą. Rozgrzej 4 łyżki oliwy na patelni i nastaw wodę na makaron (4,5 l wody i 2 łyżki soli). Podsmażaj anchois i czosnek przez kilka minut na średnim ogniu (6/10 - ok. 150°C), aż czosnek zacznie nabierać złocistego koloru.
Dodaj rozgniecione pomidory, papryczkę i kapary. Gotuj, mieszając jeszcze z minutę, dwie. W tym samym czasie wrzuć spaghetti do wrzącej i osolonej wody, zamieszaj kilka razy w ciągu pierwszych 2 - 3 minut gotowania, aby uniknąć sklejania. Dodaj oliwki do sosu i gotuj przez 6 - 7 minut na średnio wysokim ogniu, mieszając sporadycznie. Dopraw pieprzem do smaku, zamieszaj i zredukuj ogień, tak aby tylko podtrzymywać ciepło,
Po upływie czasu gotowania dla al dente nabierz wody z gotowania do kubka, a następnie odcedź makaron i przełóż go na patelnię, wraz z pietruszką i chlustem (3 - 4 łyżki) wody z makaronu, oraz pozostałymi 2 łyżkami oliwy. Mieszaj żwawo na średnio niskim ogniu (3.5 - 4.5/10) przez ok. 2 minuty, aż do ujednolicenia makaronu z sosem.
Podawaj niezwłocznie po ugotowaniu. Smacznego :)