Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele barwnych historii wyjaśniających, jak powstało to danie i skąd wzięła się jego nazwa. „Puttanesca” w języku włoskim oznacza „dziewczynę lekkich obyczajów”. W jednym z przekazów chodziło o stworzenie przepisu na szybką, tanią i prostą, lecz pożywną potrawę, którą mieszkanki domów publicznych mogły przygotować swoim klientom bez nadwyrężania swoich napiętych harmonogramów pracy. Istnieją dwie odmiany makaronu puttanesca – neapolitańska i rzymska. W wersji neapolitańskiej mamy długi i cienki makaron, pomidory, oliwę, czosnek, oliwki i kapary. Odmiana rzymska zawiera grubszy makaron, najczęściej penne, a w sosie znajdziemy dodatek filetów z sardeli (anchois). Nasz przepis jest bliższy daniu typowemu dla kuchni Neapolu, choć jeśli masz ochotę, dorzuć do sosu kilka filetów z sardeli lub tuńczyka z puszki.
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 51
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1140
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 352805
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1342
Wyjątkowy patent na pierś z kaczki. Dzięki długiemu gotowaniu w niskiej tempe...
Odsłon: 51
Pieczony schab to jedno z tych dań, które doskonale sprawdzają się zarówno na...
Odsłon: 1140
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 352805
Najprostsze na świecie babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i szybkie w przygo...
Odsłon: 1342
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę i dosyp 1 łyżeczkę soli. Na dużej patelni rozgrzej oliwę (1-2 łyżki) i wrzuć obrany i drobno posiekany czosnek. Przesmażaj, aż poczujesz mocny aromat (uważaj, żeby nie przypalić!). Jeśli używasz rybnych filetów, w tym momencie dodaj je do czosnku, rozdrobnij i przesmaż. W przeciwnym wypadku wrzuć na czosnek same pomidory, rozdrobnij je drewnianą łyżką i przesmażaj, aż bardziej się rozpadną, a sok odparuje. Dodaj oliwki, kapary oraz (ewentualnie) pozbawioną nasion papryczkę chili i wymieszaj. Gotuj dalej na średnim ogniu ok. 10 minut (przez czas gotowania makaronu). Po czym wyłącz palnik.
W tym czasie wrzuć na wrzątek makaron i ugotuj al dente. Gotowy makaron przełóż za pomocą szczypiec na patelnię i wymieszaj z sosem. W razie potrzeby dolej kilka łyżek wody z gotowania makaronu, aby uzyskać lepszą konsystencję. Wykładaj spaghetti alla puttanesca na talerze, dekorując tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.