Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele barwnych historii wyjaśniających, jak powstało to danie i skąd wzięła się jego nazwa. „Puttanesca” w języku włoskim oznacza „dziewczynę lekkich obyczajów”. W jednym z przekazów chodziło o stworzenie przepisu na szybką, tanią i prostą, lecz pożywną potrawę, którą mieszkanki domów publicznych mogły przygotować swoim klientom bez nadwyrężania swoich napiętych harmonogramów pracy. Istnieją dwie odmiany makaronu puttanesca – neapolitańska i rzymska. W wersji neapolitańskiej mamy długi i cienki makaron, pomidory, oliwę, czosnek, oliwki i kapary. Odmiana rzymska zawiera grubszy makaron, najczęściej penne, a w sosie znajdziemy dodatek filetów z sardeli (anchois). Nasz przepis jest bliższy daniu typowemu dla kuchni Neapolu, choć jeśli masz ochotę, dorzuć do sosu kilka filetów z sardeli lub tuńczyka z puszki.
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 16
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 52
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 77
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5127
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 125
Mięsno warzywna potrawa z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Podajemy z makaronem.
Odsłon: 16
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 52
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 77
Nuggetsy to bardzo popularny fast food. Poniżej w wersji light. Kurczak w chr...
Odsłon: 5127
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 125
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę i dosyp 1 łyżeczkę soli. Na dużej patelni rozgrzej oliwę (1-2 łyżki) i wrzuć obrany i drobno posiekany czosnek. Przesmażaj, aż poczujesz mocny aromat (uważaj, żeby nie przypalić!). Jeśli używasz rybnych filetów, w tym momencie dodaj je do czosnku, rozdrobnij i przesmaż. W przeciwnym wypadku wrzuć na czosnek same pomidory, rozdrobnij je drewnianą łyżką i przesmażaj, aż bardziej się rozpadną, a sok odparuje. Dodaj oliwki, kapary oraz (ewentualnie) pozbawioną nasion papryczkę chili i wymieszaj. Gotuj dalej na średnim ogniu ok. 10 minut (przez czas gotowania makaronu). Po czym wyłącz palnik.
W tym czasie wrzuć na wrzątek makaron i ugotuj al dente. Gotowy makaron przełóż za pomocą szczypiec na patelnię i wymieszaj z sosem. W razie potrzeby dolej kilka łyżek wody z gotowania makaronu, aby uzyskać lepszą konsystencję. Wykładaj spaghetti alla puttanesca na talerze, dekorując tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.