Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Istnieje wiele barwnych historii wyjaśniających, jak powstało to danie i skąd wzięła się jego nazwa. „Puttanesca” w języku włoskim oznacza „dziewczynę lekkich obyczajów”. W jednym z przekazów chodziło o stworzenie przepisu na szybką, tanią i prostą, lecz pożywną potrawę, którą mieszkanki domów publicznych mogły przygotować swoim klientom bez nadwyrężania swoich napiętych harmonogramów pracy. Istnieją dwie odmiany makaronu puttanesca – neapolitańska i rzymska. W wersji neapolitańskiej mamy długi i cienki makaron, pomidory, oliwę, czosnek, oliwki i kapary. Odmiana rzymska zawiera grubszy makaron, najczęściej penne, a w sosie znajdziemy dodatek filetów z sardeli (anchois). Nasz przepis jest bliższy daniu typowemu dla kuchni Neapolu, choć jeśli masz ochotę, dorzuć do sosu kilka filetów z sardeli lub tuńczyka z puszki.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 70
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 70
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 59
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 42
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 34
Składniki
W dużym garnku zagotuj wodę i dosyp 1 łyżeczkę soli. Na dużej patelni rozgrzej oliwę (1-2 łyżki) i wrzuć obrany i drobno posiekany czosnek. Przesmażaj, aż poczujesz mocny aromat (uważaj, żeby nie przypalić!). Jeśli używasz rybnych filetów, w tym momencie dodaj je do czosnku, rozdrobnij i przesmaż. W przeciwnym wypadku wrzuć na czosnek same pomidory, rozdrobnij je drewnianą łyżką i przesmażaj, aż bardziej się rozpadną, a sok odparuje. Dodaj oliwki, kapary oraz (ewentualnie) pozbawioną nasion papryczkę chili i wymieszaj. Gotuj dalej na średnim ogniu ok. 10 minut (przez czas gotowania makaronu). Po czym wyłącz palnik.
W tym czasie wrzuć na wrzątek makaron i ugotuj al dente. Gotowy makaron przełóż za pomocą szczypiec na patelnię i wymieszaj z sosem. W razie potrzeby dolej kilka łyżek wody z gotowania makaronu, aby uzyskać lepszą konsystencję. Wykładaj spaghetti alla puttanesca na talerze, dekorując tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.