Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na zdrowy sos do makaronu – z dużą ilością warzyw, bez żadnych konserwantów, samo zdrowie. Porcja takiego spaghetti zapewni nam dużą ilość białka, węglowodanów złożonych oraz błonnika, przez co długo będziemy syci. Jest to świetna alternatywa dla tłustych sosów, bo po takim obiedzie czujemy się naprawdę zdrowo najedzeni, nie jesteśmy ociężali i mamy mnóstwo energii. Danie nie jest zbyt kaloryczne – niecałe 500 kalorii w porcji to tyle, ile nawet na diecie redukcyjnej możemy w ramach głównego posiłku zjeść (zależy to oczywiście od naszego aktualnego zapotrzebowania kalorycznego). Zachęcam do gotowania.
Składniki
Makaron ugotuj al dente. Cebulę i czosnek pokrój, marchew i seler obierz i zetrzyj na tarce. Na rozgrzany olej wrzuć wszystkie warzywa (prócz pomidorów), chwilę smaż, następnie dolej wody i duś pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj surowe mięso mielone (można je wcześniej przyprawić) i duś kolejne 10 minut do miękkości mięsa. Następnie dodaj pomidory (mogą być z puszki), koncentrat, przyprawy i duś ok. 5-10 minut. Po tym czasie można jeszcze raz doprawić i odparować nadmiar wody. Wymieszaj z makaronem. Podawaj ze świeżą bazylią lub natką pietruszki. Smacznego.