Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti po bolońsku z warzywami

Spaghetti po bolońsku z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 227

Dodano:

Odsłon: 1549

Dzisiaj przepis na zdrowy sos do makaronu – z dużą ilością warzyw, bez żadnych konserwantów, samo zdrowie. Porcja takiego spaghetti zapewni nam dużą ilość białka, węglowodanów złożonych oraz błonnika, przez co długo będziemy syci. Jest to świetna alternatywa dla tłustych sosów, bo po takim obiedzie czujemy się naprawdę zdrowo najedzeni, nie jesteśmy ociężali i mamy mnóstwo energii. Danie nie jest zbyt kaloryczne – niecałe 500 kalorii w porcji to tyle, ile nawet na diecie redukcyjnej możemy w ramach głównego posiłku zjeść (zależy to oczywiście od naszego aktualnego zapotrzebowania kalorycznego). Zachęcam do gotowania.

Składniki

  • Makaron spaghetti pełnoziarnisty 120g
  • Pierś z indyka, mielona 200g
  • Cebula 100g
  • Czosnek 10g
  • Marchew 180g
  • Seler 100g
  • Pomidory 400g
  • Olej rzepakowy 10g
  • Koncentrat pomidorowy 25g
  • Przyprawy (papryka słodka, pieprz, sól, bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn, chili)
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Spaghetti po bolońsku z warzywami

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj al dente. Cebulę i czosnek pokrój, marchew i seler obierz i zetrzyj na tarce. Na rozgrzany olej wrzuć wszystkie warzywa (prócz pomidorów), chwilę smaż, następnie dolej wody i duś pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie dodaj surowe mięso mielone (można je wcześniej przyprawić) i duś kolejne 10 minut do miękkości mięsa. Następnie dodaj pomidory (mogą być z puszki), koncentrat, przyprawy i duś ok. 5-10 minut. Po tym czasie można jeszcze raz doprawić i odparować nadmiar wody. Wymieszaj z makaronem. Podawaj ze świeżą bazylią lub natką pietruszki. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń