Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z kurczakiem w sosie curry z mango i marynowanym imbirem

Spaghetti z kurczakiem w sosie curry z mango i marynowanym imbirem

Autor:

Przepisów i artykułów: 995 Ocena: 27548

Dodano:

Odsłon: 1474

Witajcie Kochani! Dzisiaj chcę podzielić się z Wami przepisem na danie, które oczarowało mnie swoim smakiem. Połączenie tych składników wprowadza moje kubki smakowe w prawdziwą rozkosz. Makaron spaghetti z delikatnymi polędwiczkami z kurczaka skąpanymi w lekko słodkim sosie curry z mango oraz świeże i soczyste kawałki zielonego ogórka i cukinii, doskonale współgrają ze słodkimi orzechami nerkowca oraz imbirem marynowanym w soku z czerwonych buraków. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, spróbujcie tego dania! Gorąco polecam! :D

Składniki

  • makaron spaghetti
  • 300 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 dojrzałe mango
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1/2 niewielkiej cukinii
  • 2 cm kawałek imbiru
  • 1 garść orzechów nerkowca
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1,5 łyżeczki curry
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól do smaku
  • MARYNATA DO IMBIRU:
  • 1,5 łyżki soku z buraków
  • 1,5 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • DODATKI DO NERKOWCÓW:
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sól do smaku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Spaghetti z kurczakiem w sosie curry z mango i marynowanym imbirem

Przygotowanie

  1. W małej miseczce łączymy sok z buraka, ocet z czerwonego wina oraz syrop klonowy. Imbir kroimy w cienkie plasterki i wkładamy do marynaty na około 2 godziny.

  2. Polędwiczki z kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. 1 łyżkę oleju kokosowego łączymy z dwoma łyżkami wody kokosowej (z puszki) oraz 1 łyżeczką curry. Powstałą mieszanką obtaczamy kawałki polędwiczek i odstawiamy do zamarynowania.

  3. Połowę mango miksujemy z mleczkiem kokosowym (stałą częścią), 1/2 łyżeczki curry i szczyptą soli. Polędwiczki podsmażamy delikatnie na łyżce oleju kokosowego, a następnie zalewamy mango zmiksowanym z mleczkiem kokosowym i dusimy przez chwilę do zgęstnienia sosu.

  4. Cukinię, ogórka i pozostałą część mango kroimy w drobną kostkę, a orzechy nerkowca prażymy na suchej patelni. Pod koniec prażenia dodajemy do nich łyżkę syropu klonowego i oprószamy je delikatnie solą.

  5. Makaron spaghetti gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy łyżką cedzakową i mieszamy w sosie z polędwiczkami, dodajemy kawałki ogórka, mango i cukinii, uprażone orzechy, posiekaną natkę pietruszki oraz zamarynowany na piękny kolor imbir.

  6. Mam nadzieję, że to danie Was również oczaruje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń