Do góry

Dania główne Przepis na:

Spaghetti z warzywami

Spaghetti z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1202

Dodano:

Odsłon: 174

Spaghetti z dodatkiem aromatycznych duszonych warzyw, tofu oraz przypraw ziołowych.

Składniki

  • Bakłażan 1 szt. około 500 g
  • Cukinia 2 szt. po około 250 g każda
  • Cebula czerwona średniej wielkości 1 szt.
  • Papryka czerwona 1 szt.
  • Marchewka średniej wielkości 2 szt.
  • Pomidory średniej wielkości 3 szt.
  • Czosnek 3 ząbki
  • Tofu około 180 g
  • Tymianek suszony 1 łyżeczka
  • Oregano suszone 1 łyżeczka
  • Lubczyk suszony 1 łyżeczka
  • Sól
  • Olej do smażenia 5 łyżek
  • Makaron spaghetti 500 g
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Spaghetti z warzywami

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokroić w plastry o grubości około 1 cm, każdy z nich oprószyć solą z obydwu stron i odstawić na około 30 minut, aby pozbyć się goryczki.

  2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.

  3. Marchewkę obrać, umyć i pokroić w plastry o grubości około 2 mm.

  4. Cukinię umyć i pokroić w plastry.

  5. Paprykę umyć i pokroić w paski.

  6. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  7. Pomidory drobno pokroić.

  8. Tofu pokroić w kostkę.

  9. Ząbki czosnku obrać i pokroić w cienkie plastry.

  10. Plastry bakłażana opłukać z soli, osuszyć i pokroić w paski.

  11. Olej rozgrzać na patelni, dodać bakłażana, marchewkę, cukinię, cebulę, paprykę oraz sól do smaku i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

  12. Dodać pomidory, czosnek, oregano, tymianek oraz lubczyk i dusić pod przykryciem jeszcze przez około 5 minut.

  13. Dodać tofu, wymieszać i dusić bez przykrycia do odparowania wody.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń