Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Special fried rice" to potrawa chińska i ma wiele wariantów. Do specjalnego smażonego ryżu można dodawać składniki według własnego uznania:może być z kurczakiem, wieprzowiną , krewetkami razem albo skromniej: z jednym lub dwoma składnikami oprócz warzyw. Tutaj propozycja z krewetkami. Ryż można jeść na gorąco jako danie główne albo na zimno jak sałatkę. Moje wnuki kojarzą wizytę u babci ze specjalnym smażonym ryżem z różnymi dodatkami: nigdy tak samo, a zawsze tak samo smacznie. Nie radzę przygotowywać potrawy na bazie świeżo ugotowanego ryżu. Tym razem zrobiłam wyjątek (życzenie mojej córki z wizytą u mnie) z małym trikiem, który opisuje poniżej.
Nóż i deska do krojenia, wok, patelnia, łyżka plastikowa lub drewniana, łyżeczka, łyżka, 2 naczynia , talerz
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2022
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13011
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 267
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2022
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 13011
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 267
Składniki
Nastawiamy ryż z dodatkiem kardamonu i soli. Ryż najpierw płuczemy pod bieżącą wodą kilka minut. Zalewamy wodą w ilości 1,5:1 (ryż 1). Ja mierzę szklanką lub innym naczyniem.
W tym czasie smażymy jajko na 3 łyżkach oleju. Nie bójmy się ilości tłuszczu, bo i tak pójdzie do ryżu, a tłuszcz musi być gorący do właściwego usmażenia jajka. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy jajka nie dłużej niż 30 sekund, by nie przesmażyć. Po usmażeniu składamy w naczyniu obok.
Na tej samej patelni bez mycia smażymy krewetki doprawione pieprzem. Do zmiany koloru tylko.
Krewetki składamy na jajkach i trzymamy na boku Kroimy szczypior na skos oraz siekamy natkę pietruszki do poprawienia na koniec.
Na tej samej patelni smażymy pokrojone w kostkę pieczarki. Dodajemy pieprz, czosnek w granulkach, imbir w proszku. Dajemy 2 łyżki oleju z orzechów
Do pieczarek dodajemy groszek zielony i smażymy kilka minut. Można pogotowac w oddzielnym rondelku kilka minut zanim dodamy do pieczarek.
Te wszystkie czynności wykonujemy podczas gdy ryż się gotuje. Ryż powinien być wyłączony, kiedy woda już się wygotuje, co trzeba naprawdę pilnować. Trwa to około 20 minut, kiedy ryż gotujemy na najmniejszym palniku na najmniejszym ogniu. Wtedy ryż wyjdzie perfekcyjnie. Ryż po wystudzeniu wstawiamy do lodówki. Jeśli mamy ryż ugotowany poprzedniego dnia, przystępujemy do łączenia składników.
Ryż wykładamy do woka, dodajemy ryżowy ocet, sos sojowy, dodajemy grzyby, groszek zielony. Można dodać 1 łyżkę oleju, jeśli ryż wydaje się suchy.
Mieszamy dobrze
Dodajemy jajka i krewetki i dokładnie mieszamy. Można doprawić solą, jeśli trzeba.
Ryż wykładamy na talerz
Posypujemy szczypiorem krojonym na skos oraz natką pietruszki. Smacznego