Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na polskim grillu najczęściej lądują kiełbasy, kaszanki lub ryby. Zaskocz swoich gości i przygotuj krewetki z grilla, które oczarują wszystkich miłośników owoców morza. Dodanie cytryny na ruszt podczas pieczenia krewetek powoduje, że mamy wspaniałą bazę do powstania aromatycznego sosu.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 42
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2295
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 42
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2295
Składniki
Jeżeli używasz krewetek mrożonych, należy je wcześniej rozmrozić. Następnie opłucz i osusz krewetki, a jeśli są w skorupkach – pozbaw je pancerzy. Najsmaczniejsze będą krewetki surowe, które są świeże i jędrne, dzięki czemu danie będzie jeszcze smaczniejsze.
Przygotuj marynatę. Wlej do miski oliwę, łyżeczkę soku z cytryny, koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól, pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wrzuć krewetki do marynaty, zawiń miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 godziny.
Namocz patyczki do szaszłyków w ciepłej wodzie (ograniczysz ich wysychanie w kontakcie z żarem) i nabijaj na nie krewetki. Grilluj krewetki na gorącym ruszcie po 2-3 minuty z każdej ze stron. Możesz także grillować szaszłyki na patelni. Obok krewetek ułóż plasterki cytryny.
Przygotuj masełko czosnkowe. Do miękkiego masła dodaj 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, kilka kropli soku wyciśniętego z upieczonych fragmentów cytryn (uważaj na pestki) oraz łyżkę posiekanej natki pietruszki. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
Podawaj krewetki prosto z rusztu w towarzystwie świeżej, chrupiącej bagietki i masła czosnkowego.