Do góry

Dania główne Przepis na:

Spring rolls warzywne

Spring rolls warzywne

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1089

Dodano:

Odsłon: 6348

Więcej na profilu.

Składniki

  • torebka ryżu dziki & parboiled (100 g), 1
  • płatki papieru ryżowego, 8
  • por, 2
  • marchewka, 3
  • czosnek, 2 ząbki
  • oliwa, do smażenia
  • sos sojowy, 2 łyżki
  • mielony imbir, 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, do smaku
  • sos słodko-kwaśny, 1
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Spring rolls warzywne

Przygotowanie

  1. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Por pokroić w plasterki, marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnku i smażyć przez około 5 minut na rozgrzanej oliwie. Dodać ugotowany ryż, sos sojowy, przyprawy i całość wymieszać. Płatki papieru ryżowego zanurzyć w wodzie i wyłożyć na suchą ściereczkę. Masę ryżowo-warzywną kłaść łyżką na środek płatka ryżowego, uformować równy wałeczek, zagiąć brzegi do środka, następnie papier zrolować, uważając, aby dokładnie skleić brzegi. Gotowe spring rollsy smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Można podawać z sosem słodko-kwaśnym.

  2. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Por pokroić w plasterki, marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnku i smażyć przez około 5 minut na rozgrzanej oliwie.

  3. Dodać ugotowany ryż, sos sojowy, przyprawy i całość wymieszać. Płatki papieru ryżowego zanurzyć w wodzie i wyłożyć na suchą ściereczkę.

  4. Masę ryżowo-warzywną kłaść łyżką na środek płatka ryżowego, uformować równy wałeczek, zagiąć brzegi do środka, następnie papier zrolować, uważając, aby dokładnie skleić brzegi.

  5. Gotowe spring rollsy smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Można podawać z sosem słodko-kwaśnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń