Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6187
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
Imbir przeciskamy przez praskę do czosnku, albo drobno siekamy. Szynkę kroimy na cienkie, średniej długości paseczki, skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny, dodajemy 2 łyżki wina, imbir, posypujemy ziołami, solą i pieprzem, dodajemy trochę oliwy - dokładnie mieszamy, tak aby całe mięso było w marynacie (można ją również przygotować w głębokim talerzu i do niej wyłożyć mięso i wymieszać). Odstawić mięso na min. 20 min do lodówki. W garnku rozgrzać ok. 2-3 łyżki oliwy, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać ryż i chwilę poddusić, aż będzie przezroczysty. Dodać wino, podgotować, żeby wyparowało (od czasu do czasu wszystko mieszamy, by nie przywierało do dna). Dodać łyżkę wazową bulionu i gotować na wolnym ogniu, w razie potrzeby dolewając bulionu. Na patelni przesmarzamy szynkę. Rożyczki kalafiora blanszujemy w gorącej wodzie, po odcedzeniu dzielimy na mniejsze kawałki, cukinię obieramy i kroimy w drobną kostkę, umyte pieczarki kroimy na ćwiartki. Warzywa wrzucamy do garnka z risottem, podduszamy, pod koniec gotowania dodajemy szynkę i parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dekorujemy listkami mięty.