Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiele osób jest zdania, że dobrych steków nie można przygotować w domowych warunkach. W rzeczywistości steki z cebulą usmażone we własnej kuchni mogą być nawet smaczniejsze niż w restauracji – to nie kwestia niezwykłej patelni czy wyjątkowych umiejętności kulinarnych, lecz ładnego kawałka wołowiny. Jeśli masz dostęp do takiego mięsa, przygotuj steki według poniższego przepisu.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3796
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 389
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 728
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3796
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 626
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3817
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 389
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 728
Składniki
Wyjmij steki z lodówki co najmniej pół godziny przed smażeniem.
Pokrój cebulę w piórka lub półplasterki. Rozgrzej w niedużym rondlu łyżkę masła klarowanego. Podsmaż cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj na patelnię ocet, wodę, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj. Duś pod przykryciem, aż sos wyparuje.
Osusz steki ręcznikiem papierowym i oprósz grubo zmieloną solą. Na patelni z grubym dnem roztop 2 łyżki masła klarowanego. Gdy tłuszcz osiągnie temperaturę około 150°C, ułóż na patelni steki. Smaż przez 3-4 minuty po każdej ze stron (to czas smażenia steków średnio krwistych czyli medium rare – możesz smażyć dłużej lub krócej, w zależności od preferencji). Pamiętaj, by przewracając mięso na drugą stronę, nie nakłuwać go widelcem.
Jeśli chcesz, by mięso nabrało więcej aromatu (możesz pominąć opisany niżej krok), po przewróceniu steków dodaj na patelnię trochę masła, posiekany rozmaryn i pokrojony w plasterki czosnek. Smażąc steki po drugiej ze stron, co pewien czas podlewaj je sokiem z patelni.
Zdejmij wysmażone steki z patelni i dopraw z obu stron świeżo zmielonym pieprzem. Odczekaj kilka minut z podaniem, by mięso „odpoczęło”. Serwuj z dodatkiem karmelizowanej cebuli.