Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strogonow z kurczakiem to pyszne, pożywne i sycące danie, które nie wymaga długiej obróbki termicznej i jest dość szybkie w przygotowaniu. Może być świetną alternatywą dla tradycyjnego strogonowa. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8271
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1197
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10020
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4588
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 625
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8271
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1197
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10020
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4588
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 625
Składniki
Obraną cebulę kroimy w kostkę. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy w paski. Ogórki konserwowe kroimy w niewielką kostkę.
Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w paski, po czym oprószamy solą oraz czarnym pieprzem. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut, często mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia.
Do dużego garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy pokrojoną cebulę i delikatnie ją szklimy często mieszając, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko smażymy około 5 minut. Do cebuli i pieczarek dodajemy czerwoną i żółtą paprykę oraz ogórki, całość podsmażamy około 4 minuty, od czasu doczasu mieszając. Następnie do warzyw wrzucamy podsmażone mięso, wlewamy bulion, wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze około 5-10 minut do momentu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Do gotującego się strogonowa dodajemy koncentrat pomidorowy, całość doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz czarnym pieprzem.
Do miseczki wsypujemy mąkę, wlewamy zimną wodę i wszystko razem łączymy. Tak przygotowaną zawiesię wlewamy do strogonowa, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Tak przygotowane danie podajemy z pieczywem.