Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strogonow z kurczakiem to pyszne, pożywne i sycące danie, które nie wymaga długiej obróbki termicznej i jest dość szybkie w przygotowaniu. Może być świetną alternatywą dla tradycyjnego strogonowa. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 43
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 29
Polecam.
Odsłon: 342
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 116
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 126
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 43
Przepisów na krem ze szpinaku jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Zupa...
Odsłon: 29
Polecam.
Odsłon: 342
Propozycja na sycące danie dla gromadki gości. Można wykorzystać warzywa pozo...
Odsłon: 116
Polecam. Pod choinką smakuje wyjątkowo.
Odsłon: 126
Składniki
Obraną cebulę kroimy w kostkę. Umyte i oczyszczone pieczarki kroimy w półplasterki. Czerwoną i żółtą paprykę kroimy w paski. Ogórki konserwowe kroimy w niewielką kostkę.
Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w paski, po czym oprószamy solą oraz czarnym pieprzem. Tak przygotowane mięso smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem około 5 minut, często mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia.
Do dużego garnka z rozgrzanym olejem wrzucamy pokrojoną cebulę i delikatnie ją szklimy często mieszając, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i wszystko smażymy około 5 minut. Do cebuli i pieczarek dodajemy czerwoną i żółtą paprykę oraz ogórki, całość podsmażamy około 4 minuty, od czasu doczasu mieszając. Następnie do warzyw wrzucamy podsmażone mięso, wlewamy bulion, wszystko mieszamy i gotujemy jeszcze około 5-10 minut do momentu aż warzywa będą miękkie ale nie rozgotowane. Do gotującego się strogonowa dodajemy koncentrat pomidorowy, całość doprawiamy ostrą i słodką papryką oraz czarnym pieprzem.
Do miseczki wsypujemy mąkę, wlewamy zimną wodę i wszystko razem łączymy. Tak przygotowaną zawiesię wlewamy do strogonowa, mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Tak przygotowane danie podajemy z pieczywem.