Do góry

Dania główne Przepis na:

sylwestrowa wołowina Stroganowa z węgierską wrzutką :)

sylwestrowa wołowina Stroganowa z węgierską wrzutką :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2118

Dodano:

Odsłon: 1953

Idealne danie na sylwestrową domówkę podane z pieczywem :) i na noworoczny lub inny obiad :) Wersja ekonomiczna :) a smak, choć wzmocniony węgierską nutą, zbliżony do znanego dania Beuf Strogonow, Beef Strogonoff czy jak tam jeszcze zwą to generalskie rosyjsko-francuskie danie Przepis na 6-8 porcji.

Składniki

  • łopatka wołowa - 1 kg
  • pieczarki - 500g
  • cebula - 2 szt
  • Oliwa z oliwek (deep frying) - 6 łyżek
  • przecier pomidorowy - ok 300 ml (większa szklanka)
  • ajvar z DomowejPiwniczki - pół słoiczka tzn ok. 100g lub inny lub papryka czerwona świeża
  • mąka żytnia z pełnego przemiału - 1 łyżka
  • przyprawy:
  • papryka wędzona - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka (płaska)
  • pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • liść laurowy - 3 szt
  • grzyby suszone - borowiki lub inne o łagodnym aromacie - 4 szt
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszam z papryką wędzoną, słodką i pieprzem.

  2. Mięso wybieram chude, nie żylaste, o bardziej różowym niż mocno czerwonym kolorze.
    Myję dokładnie, kroję na ok. 2 cm kostkę i osuszam na ręczniku papierowym.

    Kawałki mięsa wrzucam do mąki z przyprawami i otaczam, dość niedbale, nie musi być całe obielone :) Wrzucam na rozgrzany olej/oliwę na dużym ogniu i mocno przyrumieniam. Przekładam do rondla, samo mięso, tłuszcz zostaje na patelni. Patelni jeszcze nie myję, będzie potrzebna.
    Delikatnie zalewam wodą, tylko, aby lekko przykrywała mięso. Włączam grzanie na min.

    Kroję część umytych pieczarek i wrzucam do mięsa.
    Suszone grzyby kruszę w dłoni i dorzucam do garnka z mięsem i pieczarkami. Dodaję sól, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuję godzinę.

  3. Pozostałe pieczarki myje i kroję na 4 części (wybieram nieduże sztuki by szybciej kroić) -mniej więcej na równe kawałki, wielkości mięsa.
    Cebulę kroję w piórka i delikatnie podsmażam na patelni z tłuszczem z mięsa. Tylko, żeby zmiękła.
    Gdy cebula rozgrzeje się z tłuszczem na patelni, dorzucam resztę pieczarek i podsmażam mieszając cały czas. tzn, ok. 10 minut ;)

  4. Dodaję pieczarki z cebulą do garnka z mięsem.
    Dodaję ajvar i przecier pomidorowy. Najpierw połowę zawartości z przepisu. Sprawdzam smak. Jest ok, dodaję resztę. Mieszam, Gotuję jeszcze 30 minut.
    Zanim nałożę na talerze, robię mały test miękkości mięsa i konsystencji sosu wyjmując kawałek na mały talerzyk, czekając chwilkę i próbując.

    90 minut gotowania łącznie zwykle wystarcza, jeśli mięso jest świeże i różowe. Podaję na półmisku, aby każdy "obiadownik" mógł zdecydować czy je z kaszą i buraczkami czy kluseczkami węgierskimi lub podobnymi, jakąś kiszonką, ogórkami lub sałatką.

  5. Aneks z przepisami:
    - przecier pomidorowy:w godzinę :)
    https://smaker.pl/przepis-przecier-pomidorowy-w-godzine,125921,domowapiwniczka.html

    - ajvar z domowej piwniczki
    https://smaker.pl/przepis-ajvar-z-domowej-piwniczki-papryka-baklazan,123880,domowapiwniczka.html

    - hot singielki (kiszone ogórki z chili)
    https://smaker.pl/przepis-hot-singielki-kiszone-ogory-z-chili,153733,domowapiwniczka.html

    - kiszone ogóry z cebulką
    https://smaker.pl/polecane/og%C3%B3ry

    - curry cukinia
    https://smaker.pl/przepis-curry-cukinia-salatka-na-przechowanie,153727,domowapiwniczka.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 grudnia 2017 Przepis w sam raz dla nas, ja będę jadł, a reszta rodziny niech tańczy xD
Każdy się bawi, jak chce ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń