Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podkarpackie szandorki, czyli chrupiące placuszki z podsmażonej, kiszonej kapusty. Swoją nietypową nazwę zawdzięczają szandorom, czy kapuście, która była zbyt mało wyrośnięta lub nie zawiązała. Wycięcie i poszatkowanie tego typu kapusty było nie lada wyzwaniem. Zajęcie to wymagało dużego nakładu pracy, dlatego spadało ono najczęściej na najuboższych mieszkańców wioski. Z szanorów w dawnych czasach przygotowywano kiszoną kapustę lub proste potrawy, takie jak placki smażone na tłuszczu.
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1984
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1187
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 39
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 58
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 58
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 41
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1984
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1187
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest pow...
Odsłon: 39
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 58
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 58
Racuchy z jabłkami to pomysł na pyszny podwieczorek dla dzieci i dorosłych. P...
Odsłon: 41
Składniki
Kapustę odciśnij z płynu i drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Kapustę podmaż przez około 20 minut do momentu aż zmięknie i nabierze rumianego koloru. Następnie odstaw ją do wystudzenia.
Do miski przesyp mąkę, wbij jedno całe jajko, wlej mleko. Składniki wymieszaj. Dodaj przestudzoną, podsmażoną kapustę. Ciasto na szandorki dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Szandorki nakładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.