Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podkarpackie szandorki, czyli chrupiące placuszki z podsmażonej, kiszonej kapusty. Swoją nietypową nazwę zawdzięczają szandorom, czy kapuście, która była zbyt mało wyrośnięta lub nie zawiązała. Wycięcie i poszatkowanie tego typu kapusty było nie lada wyzwaniem. Zajęcie to wymagało dużego nakładu pracy, dlatego spadało ono najczęściej na najuboższych mieszkańców wioski. Z szanorów w dawnych czasach przygotowywano kiszoną kapustę lub proste potrawy, takie jak placki smażone na tłuszczu.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7222
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2682
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20193
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 581
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 801
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7222
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2682
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20193
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 581
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 801
Składniki
Kapustę odciśnij z płynu i drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Kapustę podmaż przez około 20 minut do momentu aż zmięknie i nabierze rumianego koloru. Następnie odstaw ją do wystudzenia.
Do miski przesyp mąkę, wbij jedno całe jajko, wlej mleko. Składniki wymieszaj. Dodaj przestudzoną, podsmażoną kapustę. Ciasto na szandorki dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Szandorki nakładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.