Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podkarpackie szandorki, czyli chrupiące placuszki z podsmażonej, kiszonej kapusty. Swoją nietypową nazwę zawdzięczają szandorom, czy kapuście, która była zbyt mało wyrośnięta lub nie zawiązała. Wycięcie i poszatkowanie tego typu kapusty było nie lada wyzwaniem. Zajęcie to wymagało dużego nakładu pracy, dlatego spadało ono najczęściej na najuboższych mieszkańców wioski. Z szanorów w dawnych czasach przygotowywano kiszoną kapustę lub proste potrawy, takie jak placki smażone na tłuszczu.
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 504
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 148
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 504
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 148
Składniki
Kapustę odciśnij z płynu i drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Kapustę podmaż przez około 20 minut do momentu aż zmięknie i nabierze rumianego koloru. Następnie odstaw ją do wystudzenia.
Do miski przesyp mąkę, wbij jedno całe jajko, wlej mleko. Składniki wymieszaj. Dodaj przestudzoną, podsmażoną kapustę. Ciasto na szandorki dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Szandorki nakładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.