Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podkarpackie szandorki, czyli chrupiące placuszki z podsmażonej, kiszonej kapusty. Swoją nietypową nazwę zawdzięczają szandorom, czy kapuście, która była zbyt mało wyrośnięta lub nie zawiązała. Wycięcie i poszatkowanie tego typu kapusty było nie lada wyzwaniem. Zajęcie to wymagało dużego nakładu pracy, dlatego spadało ono najczęściej na najuboższych mieszkańców wioski. Z szanorów w dawnych czasach przygotowywano kiszoną kapustę lub proste potrawy, takie jak placki smażone na tłuszczu.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 79
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 79
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 40
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 60
Składniki
Kapustę odciśnij z płynu i drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Kapustę podmaż przez około 20 minut do momentu aż zmięknie i nabierze rumianego koloru. Następnie odstaw ją do wystudzenia.
Do miski przesyp mąkę, wbij jedno całe jajko, wlej mleko. Składniki wymieszaj. Dodaj przestudzoną, podsmażoną kapustę. Ciasto na szandorki dopraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj.
Na patelni rozgrzej 5 łyżek oleju. Szandorki nakładaj łyżką na rozgrzany tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złoty kolor.