Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szare kluski ciepane, czyli rzucane na wodę to bardzo proste danie pochodzące z Wielkopolski. Najczęściej podawane są z zasmażaną kapustą kiszoną, ale można też do nich podać kawał mięsa w sosie lub okrasić boczkiem wędzonym z cebulką i do popicia zaserwować maślankę lub kefir. Z wszystkimi wymienionymi dodatkami są smaczne. Dawniej było to wiejskie jedzenie, dzisiaj podaje się je w dobrych restauracjach jako regionalny przysmak.
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 747
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1048
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 233
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2778
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 747
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1048
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 233
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2778
Składniki
Ziemniaki trzemy na tarce tak jak na placki ziemniaczane, mocno odciskamy z płynu na sicie lub gazie. Odciśnięty płyn zachowujemy, czekamy, aż na dnie osadzi się skrobia. Pozostałą na dnie skrobię dodajemy do startych ziemniaków, płyn wylewamy. Ziemniaki mieszamy z jajkiem, mąką, skrobią i szczyptą soli. W zależności od rodzaju ziemniaków czasami konieczne jest dodanie większej ilości mąki. Dlatego warto zawsze ugotować kilka próbnych klusek, aby sprawdzić, czy nie rozlatują się w czasie gotowania.
Kluski wrzucamy do osolonego wrzątku z deseczki. Ciasto wykładamy na deseczkę zwilżoną wodą i za pomocą łyżki lub noża, maczanego od czasu do czasu we wrzątku zrzucamy je (po poznańsku ciepiemy) małymi porcjami do wody.
Gotujemy kluchy kilka minut na małym ogniu (czas gotowania zależy od wielkości klusek i rodzaju ziemniaków, dlatego należy sprawdzić, czy są już gotowe).
Na dużej, głębokiej patelni wytapiamy boczek, dodajemy posiekaną cebulę. Całość smażymy przez chwilę do zrumienienia.
Gotowe kluski odcedzamy, wrzucamy na patelnię i doprawiamy solą i pieprzem.
W Wielkopolsce obowiązkowym dodatkiem do szarych kluch jest kapusta kiszona zasmażana. Oto nasza propozycja:
https://rajchelewa.blogspot.com/2024/02/kapusta-kiszona-zasmazana.html
Szare kluchy to prawdziwie wiejskie jedzenie-proste, z tanich składników, szybko przyrządzane, a jakie smaczne. Pamiętamy z dzieciństwa takie wiejskie delicje. Są to niezapomniane smaki z kuchni naszych babć i mam. Warto je odtwarzać czasami, aby nie odeszły w niepamięć.