Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szare kluski ze skwarkami to moje ulubione danie obiadowe które często sobie i moim bliskim przygotowuję. Danie szybkie i proste w przygotowaniu ale też bardzo smaczne . Polecam
garnek, miska, tarka, łyżka, patelnia, nóż,
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 266
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 214
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 47
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 56
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 266
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 214
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 47
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 56
Składniki
Ziemniaki obrać , opłukać a następnie zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć na sitko i odsączyć z nadmiaru płynu , lekko je odciskając , przełożyć do miski dodać mąkę pszenną razem z ziemniaczaną , sól i szczyptę pieprzu do smaku i na koniec dodać skrobię z odsączonych ziemniaków - czyli wodę odlewamy a skrobię która jest na dnie garnka dodajemy do ciasta. Całość mieszamy do połączenia składników. Nabieramy łyżką i wrzucamy na osoloną , gotującą się wodę. Gotujemy od 3 -5 minut od momentu wypłynięcia nad wodę. Gdy kluski się gotują kroimy w kostkę boczek oraz cebulę. Na patelni rozgrzewamy masło klarowne dodajemy pokrojony boczek smażymy do powstania skwarek , gdy skwarki prawie gotowe dodajemy pokrojoną cebulkę. Gotowe kluski wyjmujemy łyżką cedzakową , przekładamy na talerz i polewamy skwarkami z cebulką. Rada; kluseczki możemy po wyjęciu włożyć na patelnię ze skwarkami i wymieszać, a następnie wyłożyć na talerzu. Smacznego myślę że kluseczki się spodobały.
Starte ziemniaki odsączamy i odciskamy na sitku.
Przekładamy do miski , dodajemy mąkę pszenną z 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Dodajemy sól , szczyptę pieprzu oraz skrobię z odciśniętych ziemniaków.
Ciasto po wymieszaniu nabieramy łyżką i wkładamy na gotującą wodę.
Gotujemy w osolonej wodzie .
Boczek podsmażamy razem z cebulką na rozgrzanym maśle klarownym.
Gotowe do podania.