Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szare kluski zrobione z tartych ziemniaków, ugotowane i podane okraszone skwarkami z cebulą i z surówką z kiszonej kapusty.
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 973
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 443
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 169
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2705
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 973
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 443
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 169
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2705
Składniki
Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce lub maszyną na pulpę. Pulpę odciskamy z wody przez tetrową pieluszkę lub płócienną ściereczkę. Do odciśniętego ciasta dodajemy mąkę, jajka i sól, dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut a w między czasie robimy surówkę z kiszonej kapusty, pokrojonej w kostkę cebuli, posypanej ziołowym pieprzem i polanej oliwą, całość mieszamy. Przygotowujemy okrasę z boczku i cebuli. Nastawiamy osoloną wodę, zagotowujemy i wrzucamy łyżką ciasto wielkości orzecha włoskiego. Gdy ułożymy warstwę klusek gotujemy 2 minuty, przewracamy na drugą stronę i również gotujemy 2 minuty. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, układamy na talerz, okraszamy smażonymi skwarkami z cebulą. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty. Smacznego !!!