Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szare kluski zrobione z tartych ziemniaków, ugotowane i podane okraszone skwarkami z cebulą i z surówką z kiszonej kapusty.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8226
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1184
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9991
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4572
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 607
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8226
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1184
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9991
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4572
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 607
Składniki
Obrane, umyte ziemniaki trzemy na tarce lub maszyną na pulpę. Pulpę odciskamy z wody przez tetrową pieluszkę lub płócienną ściereczkę. Do odciśniętego ciasta dodajemy mąkę, jajka i sól, dokładnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut a w między czasie robimy surówkę z kiszonej kapusty, pokrojonej w kostkę cebuli, posypanej ziołowym pieprzem i polanej oliwą, całość mieszamy. Przygotowujemy okrasę z boczku i cebuli. Nastawiamy osoloną wodę, zagotowujemy i wrzucamy łyżką ciasto wielkości orzecha włoskiego. Gdy ułożymy warstwę klusek gotujemy 2 minuty, przewracamy na drugą stronę i również gotujemy 2 minuty. Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, układamy na talerz, okraszamy smażonymi skwarkami z cebulą. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty. Smacznego !!!