Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to idealny czas na szaszłyki i na wykorzystanie świeżych warzyw. Tak się składa, że właśnie teraz mamy środek lata, toteż bez zbędnych opowieści zapraszam Was na soczyste i aromatyczne szaszłyki drobiowe ze świeżą cukinia, cebulka i papryką.
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 110
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 129
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 110
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 129
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 305
Składniki
Pierś z kurczaka oczyszcamy z błon, myjemy, kroimy w dość grubą kostkę. Mięso wkładamy do miski, solimy, oprószamy pieprzem i curry, skrapiamy olejem (2 łyżki), wkładamy do lodówki na 2 godziny. Cukinię kroimy w półplasterki, cebulę na większe kawałki. Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w kostkę. Rozdrobnione warzywa skrapiamy olejem (pozostałe 2 łyżki). Na drewniane patyczki do szaszłyków nakładamy kolejno cukinię, kawałek mięsa, cebulę, paprykę. Czynność powtarzamy raz lub dwa razy przy każdym patyczku, w zależności od długości szaszłyka. U mnie zmieściłam tylko dwa takie warzywno- mięsne zestawiki.
Szaszłyki pieczemy na grillu lub w piekarniku (opcja grill). U mnie z racji pogody był to piekarnik. Szaszłyki układamy na ruszcie, ruszt umieszczamy na głębokiej blaszce (do zbierania kapiącego tłuszczu) i wkładamy do piekarnika. Pokrętło piekarnika ustawiamy na opcję szybki grill, ustawiamy temperaturę 180- 190 stopni. Szaszłyki pieczemy po około 15 minut z każdej strony. Podajemy z ulubionym sosem, u mnie sosik jogurtowy z ogórkiem i miętą http://katalogsmakow.blogspot.com/2018/06/sos-jogurtowy-z-ogorkiem-i-mieta.html Smacznego.