Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szkockie jajka (Scottish eggs) są bardzo popularne w Anglii i można je podawać jako osobne danie, albo przekąska do pracy lub w domu. Może nie są one trudne w wykonaniu, jeśli użyjemy jajek ugotowanych na twardo, ale jeśli chcemy zrobić prawdziwe szkockie jajka, będą one wykonane z użyciem jajek na miękko. Tym, którzy chcą je zrobić po raz pierwszy, polecam pierwszy sposób, inaczej zmarnować możemy parę jajek. Jeśli będziecie postępować zgodnie z moimi instrukcjami, powinny wam się udać. Ja też robiłam je pierwszy raz. Zużyłam więcej jajek, bo się rozdzielały podczas obierania.
Garnek, nóż, deska do krojenia, miska
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 474
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 813
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 474
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 813
Składniki
Jajka włożyć do garnka i wlać tyle wody, aby było jej około 1 cm od dna. Garnek przykryć pokrywką i gotować jajka przez 6 minut. Po tym czasie jajka zalać zimną wodą,by wystygły. Obrać ze skórki po wystygnięciu.
W tym czasie, kiedy jajka się gotują, wyrobić mięso,aby wszystkie składniki się połączyły.
Brać trochę mięsa w rękę, rozpłaszczyć i odłożyć na bok.
Brać w rękę rozpłaszczone mięso, kłaść na to jajko i obłożyć dokładnie jajko miesem
Tak uformowaną kulkę obtaczamy w mące.
Następnie obtaczamy kulkę w roztrzepanym jajku.
Ostatnim etapem jest obtoczenie kulki w bułce tartej.
W taki sam sposób postępujemy z pozostałymi 5 jajkami. Jeżeli użyjecie więcej mięsa na kulkę, oczywiście, będzie mniej szkockich jajek. Na głównym zdjęciu widać jak cienka jest warstwa mięsa.
Rozgrzewamy olej w garnku do głębokiego smażenia. Można wrzucić skórkę od chleba ,by sprawdzić, czy tłuszcz jest gotowy do przyjęcia jajek.
Wrzucamy tyle jajek na raz, aby się nie dotykały i smażymy 3-4 minuty, po czym odwracamy delikatnie jajko na drugą stronę i znów smażymy 3-4 minuty.
Jajka układamy na talerz i podajemy albo z bułką czosnkową, albo z ziemniakami w jakiejkolwiek postaci: smażonymi, gotowanymi lub frytkami. Można szkockie jajka odgrzać pod grillem elektrycznym, albo jeść na zimno całe jako przekąska do pracy lub w domu. Można również szkockie jajka kroić w plasterki jak klops lub pasztet i zrobić sobie kanapkę do pracy lub zjeść na kolację lub śniadanie z chlebem. Bardzo smaczne są podane z chrzanem.