Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szkockie jajka (Scottish eggs) są bardzo popularne w Anglii i można je podawać jako osobne danie, albo przekąska do pracy lub w domu. Może nie są one trudne w wykonaniu, jeśli użyjemy jajek ugotowanych na twardo, ale jeśli chcemy zrobić prawdziwe szkockie jajka, będą one wykonane z użyciem jajek na miękko. Tym, którzy chcą je zrobić po raz pierwszy, polecam pierwszy sposób, inaczej zmarnować możemy parę jajek. Jeśli będziecie postępować zgodnie z moimi instrukcjami, powinny wam się udać. Ja też robiłam je pierwszy raz. Zużyłam więcej jajek, bo się rozdzielały podczas obierania.
Garnek, nóż, deska do krojenia, miska
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 547
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 547
Składniki
Jajka włożyć do garnka i wlać tyle wody, aby było jej około 1 cm od dna. Garnek przykryć pokrywką i gotować jajka przez 6 minut. Po tym czasie jajka zalać zimną wodą,by wystygły. Obrać ze skórki po wystygnięciu.
W tym czasie, kiedy jajka się gotują, wyrobić mięso,aby wszystkie składniki się połączyły.
Brać trochę mięsa w rękę, rozpłaszczyć i odłożyć na bok.
Brać w rękę rozpłaszczone mięso, kłaść na to jajko i obłożyć dokładnie jajko miesem
Tak uformowaną kulkę obtaczamy w mące.
Następnie obtaczamy kulkę w roztrzepanym jajku.
Ostatnim etapem jest obtoczenie kulki w bułce tartej.
W taki sam sposób postępujemy z pozostałymi 5 jajkami. Jeżeli użyjecie więcej mięsa na kulkę, oczywiście, będzie mniej szkockich jajek. Na głównym zdjęciu widać jak cienka jest warstwa mięsa.
Rozgrzewamy olej w garnku do głębokiego smażenia. Można wrzucić skórkę od chleba ,by sprawdzić, czy tłuszcz jest gotowy do przyjęcia jajek.
Wrzucamy tyle jajek na raz, aby się nie dotykały i smażymy 3-4 minuty, po czym odwracamy delikatnie jajko na drugą stronę i znów smażymy 3-4 minuty.
Jajka układamy na talerz i podajemy albo z bułką czosnkową, albo z ziemniakami w jakiejkolwiek postaci: smażonymi, gotowanymi lub frytkami. Można szkockie jajka odgrzać pod grillem elektrycznym, albo jeść na zimno całe jako przekąska do pracy lub w domu. Można również szkockie jajka kroić w plasterki jak klops lub pasztet i zrobić sobie kanapkę do pracy lub zjeść na kolację lub śniadanie z chlebem. Bardzo smaczne są podane z chrzanem.