Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czasami zbytnio skupiamy się na daniach głównych i zaniedbujemy potencjał dodatków, zwłaszcza warzyw. Dlatego dziś prezentujemy przepis na chrupiące, pieczone szparagi do obiadu z odświeżającą, cytrynową nutą. Szparagi w tym wydaniu są łatwe w przygotowaniu i wymagają minimalnej ilości składników. Serwuj je do dań z drobiu, ryb lub owoców morza. Sprawdzą się także jako uzupełnienie wszelkiego rodzaju miękkich (gotowanych lub duszonych) potrawach, które wymagają dodatków o twardszej, chrupkiej fakturze.
Polecam.
Odsłon: 661
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4429
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1121
Polecam.
Odsłon: 661
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4429
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1121
Składniki
Opłucz szparagi i odłam końce. Chwyt szparag za koniec i główkę, po czym wygnij i złam w miejscu, w którym naturalnie złamie się szparag. Ułóż szparagi na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą, po czym dopraw solą i pieprzem. Możesz dorzucić inne, ulubione przyprawy. Obracaj szparagami, aby równo pokryły się olejem i przyprawami. Wyciśnij sok z połowy cytryny i równomiernie polej nim szparagi. Drugą połowę cytryny pokrój w plasterki i połóż je na szparagach. Zimne masło pokrój lub zetrzyj na środkowej części szparagów.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220°C i piecz około 10 minut lub do momentu, aż szparagi będą miękkie. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C, posyp szparagi tartym parmezanem (jeśli lubisz) i piecz jeszcze 2-3 minuty, aż ser się rozpuści. Wyjmij szparagi z piekarnika i podawaj gorące.