Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W sklepach pojawiły się już pierwsze szparagi i młody kalafior. Każde z tych warzyw posiada charakterystyczny, aczkolwiek delikatny smak. Całość podkreśla beszamel z serem.
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1043
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 948
Masz ochotę pochrupać coś słodkiego? Przygotuj domowe ciastka z masłem orzech...
Odsłon: 1043
Bataty to wciąż nie dość doceniana w Polsce słodka odmiana ziemniaków. Na uwa...
Odsłon: 948
Składniki
Szparagi obłamujemy w miejscu gdzie same pękają. Obgotowujemy 3 minuty w osolonym wrzątku z dodatkiem octu (by nie straciły koloru). Kalafior dzielimy na różyczki, obgotowujemy 10 minut. Przygotowujemy beszamel. Na rozgrzane masło wsypujemy mąkę, energicznie mieszając, chwilę przysmażamy. Po chwili, lekką stróżką (cały czas mieszając) wlewamy mleko, dodajemy starty ser. Podgrzewamy kilka minut. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy sos, układamy warzywa. Całość zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Podajemy z ulubionym dodatkiem. U nas makaron.