Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowane szparagi z szynką to już klasyk sezonu szparagowego. Inną formą są szparagi zapiekane w szynce, z parmezanem, śmietaną i ziołami. Wyśmienicie smakują nie tylko jako główne danie, ale również na zimno jako przekąska.
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1551
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 63
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1551
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 63
Składniki
Obrac szparagi i usunac wysuszone konce. Gotowac przez ok. 6-7 minut, az beda al dente, nastepnie ulozyc je na reczniku kuchennym i osuszyc. Rozlozyc plastry szynki, owinac nimi kazdego szparaga osobno ulozyc na blasze do pieczenia. Zetrzec ser.
Roladki szparagowe posypac startym serem i polac smietana. Wszystko skropic oliwa. Ustawic górny grill piekarnika na najwyzsza temperature i piec szparagi przez ok. 5-6 minut, az ser sie rozpusci, a smietana lekko zgestnieje. W miedzyczasie umyc dymke, natke pietruszkę i rozmaryn i bardzo drobno posiekac. Wydrazyc pestki z pomidorów i miazsz pokroic w cienkie plasterki. Roladki szparagowe wyjac z piekarnika, doprawic sola i pieprzem i posypac ziolami i pomidorami. Kto lubi moze je juz zapiec z pomidorami.
Szparagi mozna spozyc jeszcze cieple, ale na zimno smakuja równie wysmienicie.