Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna odmiana polskich pulpetów. Pycha
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17060
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2465
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4639
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1825
Przepis dnia
Pieczone faworki to propozycja dla tych osób, które nie przepadają za smażony...
Odsłon: 17060
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2465
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4639
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1825
Składniki
Cebulę posiekać bardzo drobno. Mięso mielone przekłożyć do miski, dodać jajko, mleko, bułkę tartą, sól, pieprz biały, szczyptę cynamonu oraz posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać, rozprowadzić widelcem na gładką masę.
Tworzyć zwilżonymi rękoma niewielkie klopsiki (średnicy ok. 2-3 cm), tak wykonane przełożyć do dalszej obróbki na połmisek. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię, dodać połowe oleju, nakładać przygotowane kulki, smażyć z każdej ze stron ok, 2-3 min do zbrązowienia, gotowe przełożyć do naczynia z przykryciem, trzymać w cieple aby nie wystygły.
Przygotowanie sosu: Z patelni, na ktorej smażyliśmy nasze klopsy, odlać olej, pozostawiając jedynie ok, 2 łyżek, dodać mąkę, szybko, bardzo dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki, dolać wino - podobnie wymieszać, kolejnie bulion wołowy, powtarzając czynności, smażyć do zagotowania, dodać sól i pieprz do smaku, po chwili smiatanę, rozprowadzić często mieszając.
Tak przygotowane dania połączyć, tradycyjnie podawać z ziemniakami oraz sosem cumberland bądź żurawiną. Ja osobiście preferuję podane z makaronem tagliatelle. Smacznego