Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 392
Dodano: 11.03.2010
Odsłon: 10933
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Cebulę posiekać bardzo drobno. Mięso mielone przekłożyć do miski, dodać jajko, mleko, bułkę tartą, sól, pieprz biały, szczyptę cynamonu oraz posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać, rozprowadzić widelcem na gładką masę.
Tworzyć zwilżonymi rękoma niewielkie klopsiki (średnicy ok. 2-3 cm), tak wykonane przełożyć do dalszej obróbki na połmisek. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię, dodać połowe oleju, nakładać przygotowane kulki, smażyć z każdej ze stron ok, 2-3 min do zbrązowienia, gotowe przełożyć do naczynia z przykryciem, trzymać w cieple aby nie wystygły.
Przygotowanie sosu: Z patelni, na ktorej smażyliśmy nasze klopsy, odlać olej, pozostawiając jedynie ok, 2 łyżek, dodać mąkę, szybko, bardzo dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki, dolać wino - podobnie wymieszać, kolejnie bulion wołowy, powtarzając czynności, smażyć do zagotowania, dodać sól i pieprz do smaku, po chwili smiatanę, rozprowadzić często mieszając.
Tak przygotowane dania połączyć, tradycyjnie podawać z ziemniakami oraz sosem cumberland bądź żurawiną. Ja osobiście preferuję podane z makaronem tagliatelle. Smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Subman 14 marca 2010Zgłoś do usunięcia
Ja już jestem po ich wykonaniu i muszę pochwalić hostera tego przepisu. Rewelacja po prostu jak i nie dużo pracy przy tym jest. Ja spróbowałem z ziemniakami, następnym razem wypróbuje z makaronem. Po prostu pycha.4 Kto głosował? | Odpowiedz

magdalena9 13 marca 2010Zgłoś do usunięcia
hm. Sądzę, że muszę wyprobowac ;).Po prostu zajadać obrazek wzrokiem ;)
4 Kto głosował? | Odpowiedz