Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna odmiana polskich pulpetów. Pycha
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3785
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41771
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 447
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 255
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 393
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 3785
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41771
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 447
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 255
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 393
Składniki
Cebulę posiekać bardzo drobno. Mięso mielone przekłożyć do miski, dodać jajko, mleko, bułkę tartą, sól, pieprz biały, szczyptę cynamonu oraz posiekaną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać, rozprowadzić widelcem na gładką masę.
Tworzyć zwilżonymi rękoma niewielkie klopsiki (średnicy ok. 2-3 cm), tak wykonane przełożyć do dalszej obróbki na połmisek. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię, dodać połowe oleju, nakładać przygotowane kulki, smażyć z każdej ze stron ok, 2-3 min do zbrązowienia, gotowe przełożyć do naczynia z przykryciem, trzymać w cieple aby nie wystygły.
Przygotowanie sosu: Z patelni, na ktorej smażyliśmy nasze klopsy, odlać olej, pozostawiając jedynie ok, 2 łyżek, dodać mąkę, szybko, bardzo dokładnie wymieszać aby nie powstały grudki, dolać wino - podobnie wymieszać, kolejnie bulion wołowy, powtarzając czynności, smażyć do zagotowania, dodać sól i pieprz do smaku, po chwili smiatanę, rozprowadzić często mieszając.
Tak przygotowane dania połączyć, tradycyjnie podawać z ziemniakami oraz sosem cumberland bądź żurawiną. Ja osobiście preferuję podane z makaronem tagliatelle. Smacznego