Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-07-2025
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młoda kapusta jest pyszna i delikatna, a do tego bardzo zdrowa. Jest bogata w witaminy (szczególnie witaminę C), cenne minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze. Bigos z jej wykorzystaniem jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W połączeniu z kiełbasą i świeżym koperkiem tworzy pożywne i aromatyczne danie. Taki bigosik możecie serwować samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 913
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4156
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 913
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2138
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4156
Składniki
Kapustę myjemy, kroimy na cztery części, wycinamy głąby i szatkujemy. Następnie przekładamy ją do garnka i podlewamy 0,5 szklanki wody z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny, płaską łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru. Dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy około 10 minut od momentu zagotowania.
W tym samym czasie cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle, a następnie dodajemy do niej pokrojoną kiełbasę, którą delikatnie rumienimy. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz kiełbasę, przykrywamy garnek i gotujemy przez około 15 minut mieszając zawartość od czasu do czasu (po tym czasie kapusta powinna być już miękka).
Na około 2 minuty przed końcem gotowania dodajemy drobno posiekany koperek oraz pieprz (ilość wedle upodobań). Na sam koniec łączymy śmietankę z łyżką mąki i dodajemy do kapusty. Zagotowujemy i dokładnie mieszamy. Próbujemy danie i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Młoda kapusta wspomaga odporność, trawienie i może mieć działanie detoksykujące. Jest także niskokaloryczna. Możecie przygotować ją także w wersji bezmięsnej i zamienić kiełbasę np. na pieczarki. WSKAZÓWKA: Jeśli preferujecie bardziej wodniste dania, to podlejcie bigos większą ilością wody (1 - 1,5 szklanki).