Do góry

Dania główne Przepis na:

Szybki obiad z piekarnika. To będzie hit jesieni!

Szybki obiad z piekarnika. To będzie hit jesieni!

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1873

Dodano:

Odsłon: 1644

To jeden z tych przepisów, które zawsze warto mieć pod ręką. Jest bardzo podatny na modyfikacje i do farszu możesz dodać akurat te składniki, które masz pod ręką. Zachęcamy do eksperymentów, bo efekty mogą Was bardzo pozytywnie zaskoczyć.

Składniki

  • 4 czerwone papryki (najlepiej sporych rozmiarów)
  • 20 czarnych oliwek
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 opakowanie sera feta (ok. 200 g)
  • Cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • Pieprz, sól
  • Ulubione przyprawy: bazylia, oregano, papryka słodka, papryka wędzona
  • Ser do posypania (np. mozzarella)
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybki obiad z piekarnika. To będzie hit jesieni!

Przygotowanie

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu tak, aby był al dente.

  2. Cebulę pokrój bardzo drobno i usmaż ją na oliwie na patelni. Gdy nieco się zeszkli, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podsmażaj.

  3. Oliwki drobno pokrój, dodaj je do ryżu, podobnie jak drobno pokrojoną (lub pokruszoną palcami) fetę. Dosyp przyprawy. Próbuj farszu i doprawiaj wedle uznania.

  4. Papryki umyj, wydrąż, pokrój na pół. Do każdej z połówek dodaj farsz. Wierzch posyp serem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń