Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na mięso w sosie o pikantnym i wyrazistym smaku. Sos jest bardzo aromatyczny, z wyraźną nutą smaku grzybów leśnych. Mały eksperyment, który bardzo nam posmakował ;)
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 343
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 534
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 741
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 343
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 534
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 741
Składniki
Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, moczymy garśc borowików wraz z dwoma łyżeczkami mielonych grzybów* w 250 ml wody. * Co roku część ususzonych grzybów, mielę i stosuję ją później jako przyprawę.
Cebulę kroimy w prążki, marchewkę i chilli w krążki, paprykę w paski, czosnek w drobną kostkę, siekamy natki i odstawiamy na chwilę. Umytą i osuszoną szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na delikatnie złoty kolor na oleju rzepakowym. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy 1 litrem zimnej wody, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą i od momentu zawrzenia gotujemy około 0,5 godziny. Podczas gotowania ściągamy powstały ewentualnie szum.
Po tym czasie na oleju zostałym ze smażenia mięsa podsmażamy cebulkę i dodajemy ją do garnka wraz z pokrojonymi warzywami. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 35 - 40 minut. Nastepnie dodajemy sos sojowy, pieprz i dosalamy do smaku. Całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną* * Odpowiednią ilość mąki mieszamy z odrobiną zimnej wody i dodajemy do sosu - w ten sposób zapobiegniemy powstaniu "kluch". Gotowy sos podajemy z ryżem lub ulubioną kaszą. Życzę smacznego! :)