Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na mięso w sosie o pikantnym i wyrazistym smaku. Sos jest bardzo aromatyczny, z wyraźną nutą smaku grzybów leśnych. Mały eksperyment, który bardzo nam posmakował ;)
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1482
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4679
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7254
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1482
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4679
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7254
Składniki
Dzień wcześniej, najlepiej wieczorem, moczymy garśc borowików wraz z dwoma łyżeczkami mielonych grzybów* w 250 ml wody. * Co roku część ususzonych grzybów, mielę i stosuję ją później jako przyprawę.
Cebulę kroimy w prążki, marchewkę i chilli w krążki, paprykę w paski, czosnek w drobną kostkę, siekamy natki i odstawiamy na chwilę. Umytą i osuszoną szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na delikatnie złoty kolor na oleju rzepakowym. Następnie przekładamy ją do garnka, zalewamy 1 litrem zimnej wody, dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą i od momentu zawrzenia gotujemy około 0,5 godziny. Podczas gotowania ściągamy powstały ewentualnie szum.
Po tym czasie na oleju zostałym ze smażenia mięsa podsmażamy cebulkę i dodajemy ją do garnka wraz z pokrojonymi warzywami. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 35 - 40 minut. Nastepnie dodajemy sos sojowy, pieprz i dosalamy do smaku. Całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną* * Odpowiednią ilość mąki mieszamy z odrobiną zimnej wody i dodajemy do sosu - w ten sposób zapobiegniemy powstaniu "kluch". Gotowy sos podajemy z ryżem lub ulubioną kaszą. Życzę smacznego! :)