Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie idealne na codzienny obiad lub uroczystość rodzinną – szynka w sosie pieczarkowym. Możesz podawać ją do ziemniaków, klusków śląskich, ale świetnie smakuje też z makaronem.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 986
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4268
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 647
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 981
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3914
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 800
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 986
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4268
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 647
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 981
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3914
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 800
Składniki
Zacznij od przygotowania mięsa. Pokrój je w plasterki o grubości około 1,5 centymetra. Delikatnie rozbij tłuczkiem, wtedy szynka będzie bardziej miękka. Przypraw mięso z każdej strony solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Odstaw na 20 minut do lodówki.
W tym czasie możesz pokroić pieczarki i cebulę na małe kawałki. Posiekaj też rozgnieciony czosnek. Obsmaż przyprawioną szynkę na głębokiej patelni, po około 4 minuty na każdą stronę. Dodaj warzywa i smaż całość przez 10 minut. Jeśli nie masz wystarczająco dużej patelni, najpierw obsmaż mięso, odstaw je, a następnie warzywa. Na końcu wszystko połącz.
Podlej mięso z warzywami bulionem lub wodą. Dopraw solą i pieprzem do smaku, przykryj patelnię i duś przez około 30 minut. Przyszedł czas na zagęszczenie sosu. Zahartuj odrobinę śmietany z gorącym bulionem w osobnej szklance. Dodaj do mięsa, dolewając resztę.
Dokładnie wymieszaj, dopraw jeszcze natką pietruszki i papryką według uznania. Poczekaj, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Jeśli jest za rzadki, zagęść go łyżką mąki z odrobiną wody. Podawaj z kluskami śląskimi, ziemniakami albo makaronem.