Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna szynka "leżakująca" dwie doby w solance a następnie pieczona w rękawie w piekarniku. Kanapki z taką szynką smakują naprawdę wybornie:)
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 684
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12455
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 684
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12455
Składniki
Wodę zagotowujemy z solą, liściem laurowym, zielem angielskim i pokrojonym w plastry czosnkiem. Studzimy. Do wystudzonej solanki wkładamy szynkę /szynka powinna być całkowicie zalana solanką/ i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie doby. Następnie szynkę wyjmujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Olej mieszamy z przyprawami i powstałą marynatą smarujemy mięso. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Szynkę przekładamy do rękawa foliowego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Pieczemy ok. 20 min a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze ok. 80 min.