Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron z białym sosem z dodatkiem wędzonej ryby jest szybkim i pysznym daniem jako chwila oddechu po świątecznym obiadowaniu.
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 93
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1206
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 201
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 93
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1206
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 201
Składniki
Obiad przygotowuje się w czasie gotowania makaronu. Wrzuciłam go do sporej ilości osolonego wrzątku. Na patelni trzeba zeszklić posiekaną w piórka cebule dodać posiekany czosnek i po chwili śmietanę albo serek topiony bez olejów utwardzonych jako emulgator. Nie używam śmietany więc serek z wodą spełnia taką funkcję. Rozpuściłam serek topiony z wodą. Teraz wystarczy wrzucić drobno posiekany brokuł, garstkę kaparów, pogotować trzy minuty. Pod koniec dodaje się pieprz i kawałeczki obranej ryby, odrobinę startego parmezanu. Jeśli sos jest zbyt gęsty to najlepiej jest dodać wody z makaronu, wtedy smak się nie rozwodni.
Po wyłączeniu ognia można dodać jeszcze posiekaną kolendrę. Po wyłożeniu sosu na makaron całość najlepiej posypać startym twardym serem. Podobno Włosi nie łączą ryb z serem ale to się już pozmieniało.
Smacznego :)