Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, wyraziste i aromatyczne połączenie makaronu z kremowym sosem na bazie pikantnego sera Gorgonzola. To proste danie, które przeniesie nas smakiem do Lombardii, z której pochodzi ten wyjątkowy ser. To także świetne rozwiązanie na szybki obiad, który przygotujemy w kilka chwil.
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19187
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13008
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1642
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232068
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19187
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13008
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1642
wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 232068
Składniki
Makaron tagliatelle gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Pokrojoną drobno cebulę szklimy na maśle, dodajemy szpinak baby i smażymy do momentu, aż zmniejszy swoją objętość i woda odparuje.
Do szpinaku i cebuli dodajemy śmietanę oraz ser Gorgonzola i podgrzewamy do momentu, aż ser się rozpuści, a sos będzie jednolity. Sos doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotowany makaron odcedzamy z wody i łączymy z przygotowanym sosem.
W wersji dla mięsożerców świetnym dodatkiem będą smażone kawałki kurczaka lub indyka.