Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 751 Ocena: 4955
Dodano: 12.01.2021
Odsłon: 1338
3-4 os. | 15 min | łatwe | tanie |
Na początek przygotować pieczarki, oczyścić je i pokroić na mniejsze plastry a nóżki pokroić w kółeczka. Na patelnię dodać masło oraz przygotowane pieczarki i smażyć na średnim ogniu do czasu aż pieczarki zmienią lekko kolor podczas smażenia.
Do podsmażonych pieczarek dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki, posolić je i wsypać pieprz, podsmażyć przez chwilę następnie dodać suszoną włoszczyznę i podsmażyć chwilę na wolnym ogniu do czasu zmiękczenia włoszczyzny.
Jak już włoszczyzna ładnie zmiękła wtedy dodać śmietanę rozmieszać i wlać pół szklanki przegotowanej wody również wymieszać, doprawić według swego smaku solą i na małym ogniu podsmażyć do czasu zrobienie się lekko gęstego sosu.
Gdy sos smaży się na wolnym ogniu, w międzyczasie kiełbasę pokroić w grubsze plastry na drugiej patelni ułożyć bez tłuszczu pokrojoną kiełbasę żywiecką i podsmażyć je na rumiany kolor do uzyskania chipsów.
Tak przygotowany sos oraz chipsy z kiełbasy podałam z uprażonym ryżem a do całości zrobiłam surówkę z cebuli i pomidora w śmietanie. Biedny obiad nie znaczy że nie dobry to tylko tyle że bez mięsa ale czasem chce się takiego prostego domowego obiadu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)