Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta cukiniowa z beszamelem to pomysł na obiad lub kolację. Jest pyszna gorąca, wyjęta prosto z piekarnika, ale równie dobrze można ją zjeść, gdy przestygnie.
Forma do tarty 25 cm
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44642
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182077
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 236
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44642
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182077
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 236
Składniki
Umieść w misce wszystkie składniki na ciasto (masło – pokrojone w kostkę). Zagnieć na gładką masę. Owiń ciasto folią spożywczą i włóż na co najmniej pół godziny do lodówki.
Pokrój cukinię na plastry. Zasyp solą. Odstaw na 15-20 minut. Odlej z cukinii sok, który puściła.
Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła klarowanego. Podsmaż na nim krótko drobno posiekany czosnek. Dołóż na patelnię cukinię i smaż, aż zmięknie.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na placek. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy 25 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Wyłóż odpowiednio dociętym arkuszem papieru do pieczenia i przysyp suchymi ziarnami fasoli. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 12 minut. Zdejmij obciążenie i piecz jeszcze kilka minut – aż ciasto się zarumieni. Wyjmij formę z piekarnika, ale nie wyłączaj go.
W międzyczasie roztop w rondelku masło przeznaczone na beszamel. Połącz z mąką. Smaż przez chwilę, cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania (najlepiej rózgą kuchenną), stopniowo dolej do zasmażki mleko. Gdy uzyskasz gęsty, gładki sos, dopraw go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Lekko przestudź.
Zetrzyj na tarce o średnich oczkach parmezan. Oddziel białko jajka od żółtka. Białko ubij na pianę. Wmieszaj w przestudzony beszamel około 2/3 parmezanu i żółtko, a następnie – pianę z białka.
Przelej beszamel na podpieczony spód tarty. Rozłóż na nim równomiernie plastry cukinii i lekko wciśnij do środka.
Wstaw tartę do piekarnika. Zapiekaj przez około 30 minut. Pod koniec pieczenia posyp tartę resztą parmezanu. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki.