Dania główne Przepis na:
Tarta (paj) z mięsem

Składniki
- spód:
- masło lub margaryna, 300g
- mąka, 360g
- woda, 4 łyżki
- Farsz mięsny:
- cebula, 2 duże
- pieczarki, 350g
- papryka dowolny kolor, 1-2 szt
- mięso mielone(najlepiej wołowe), 600g
- przecier pomidorowy, 4 łyżki
- mąki, 4 łyżki
- wody, 300 ml
- 1 bulion w kostce
- sól,tymianek,czosnek,przyprawy wg gustu
- ser żółty utarty
- oliwa do smażenia
- pomidory, 2 duże
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Masło posiekać z mąką dodać wodę wyrobić i wylepić foremkę (ok 18x30cm) następnie wsadzić do lodówki i chłodzić do zakończenia pracy nad resztą potrawy.
-
Cebulę posiekać i wraz z pokrojonymi pieczarkami i papryką poddusić na oliwie.Odstawić.
-
Mięso przesmażyć ,dodać przecier i 4 łyżki mąki następnie podlać bulionem(kostka rozpuszczona w 300ml wody)dodać przyprawy i dusić kilka minut.Do mięsa dodać cebulę z pieczarkami i papryką,wymieszać i przestudzić.
-
Wystudzony farsz wyłożyć na podkład na wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomidory i posypać całość serem.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 40 min.do zrumienienia spodu.
-
Polecam podać z sałatą ,całość jest naprawdę sycącym daniem :)
Komentarze do przepisu (4)

justyna100 23 października 2010Zgłoś do usunięcia
No pyszne. Na drugi dzien jeszcze smaczniejsze0 Kto głosował? | Odpowiedz

qczol 15 września 2010Zgłoś do usunięcia
genialne:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

iwonasz 27 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
oj pyszne ,ale niestety tłuściutkie0 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 27 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
to musi być pyszne0 Kto głosował? | Odpowiedz