Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w innym wydaniu niż tradycyjnie ugotowany i podany z bułką tartą. Chrupiące ciasto i kalafior zapiekany w masie jajecznej pod stopionym serem.
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4057
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 91
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 200
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1679
Przepis dnia
Soczyste kotlety mielone i siekane.
Odsłon: 4057
Danie, które lubi chyba każdy czyli kapusta duszona z przyprawami i z dodatki...
Odsłon: 91
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 200
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1679
Składniki
Kruche ciasto: zimne masło i jajko dodać do mąki i szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę (u mnie śr. 27cm) wysmarować masłem i wykleić spód i boki ciastem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut (do zrumienienia). Lekko przestudzić.
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie tak, aby pozostał lekko twardy. Delikatnie przestudzone różyczki ułożyć na spodzie. Jajka roztrzepać z mlekiem i dobrze doprawić (żeby tarta nie była mdła). Wylać na kalafior, posypać natką pietruszki i zapiekać, aż masa jajeczna się zetnie (ok. 20 - 25 minut).
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać tartę.
Zapiekać ok. 2-3 do rozpuszczenia sera. Smacznego :-)