Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w innym wydaniu niż tradycyjnie ugotowany i podany z bułką tartą. Chrupiące ciasto i kalafior zapiekany w masie jajecznej pod stopionym serem.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1325
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 260
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 51
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1325
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 260
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 51
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Składniki
Kruche ciasto: zimne masło i jajko dodać do mąki i szybko zagnieść ciasto. Uformować je w kulę i włożyć na 30 minut do lodówki. Formę (u mnie śr. 27cm) wysmarować masłem i wykleić spód i boki ciastem. Spód ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 - 30 minut (do zrumienienia). Lekko przestudzić.
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie tak, aby pozostał lekko twardy. Delikatnie przestudzone różyczki ułożyć na spodzie. Jajka roztrzepać z mlekiem i dobrze doprawić (żeby tarta nie była mdła). Wylać na kalafior, posypać natką pietruszki i zapiekać, aż masa jajeczna się zetnie (ok. 20 - 25 minut).
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać tartę.
Zapiekać ok. 2-3 do rozpuszczenia sera. Smacznego :-)