Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i lekka tarta - idealne połączenie smaków.
Jesień pachnie jabłkami z cynamonem. Polecam do kawy ciasteczka z jabłkiem.
Odsłon: 4678
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 1148
Jesień pachnie jabłkami z cynamonem. Polecam do kawy ciasteczka z jabłkiem.
Odsłon: 4678
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 1148
Składniki
Wyrabiamy ciasto. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy sól i wodę i zagniatamy ciasto. Nagrzewamy piekarnik do 190º C. W tym czasie możemy włożyć ciasto do lodówki, żeby trochę stwardniało. Następnie wykładamy nim formę na tartę o średnicy 28 cm ( najlepiej z wyciąganym dnem)nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut ( pieczemy z obciążeniem). Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze chwilę na lekki złoty kolor. W międzyczasie przygotowujemy farsz. łososia rozdrabniamy ( jeśli jest surowy to kroimy go na kawałki). Brokuła również dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie kilka minut. Jajka łączymy ze śmietaną i dodajemy tarty parmezan. Poprawiamy wszystko solą i pieprzem. Na ostudzony podpieczone ciasto wykładamy rozdrobionego łososia i brokuły i zalewamy przygotowaną masą jajeczną. Pieczemy w piekarniku (180º C) ok. godzinę. Jeśli będzie nam się bardzo przypiekał wierzch należy tartę przykryć pergaminem.